BibTex RIS Kaynak Göster

Some Factors Influencing Patulin Production (in Turkish)

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 01.04.1982

Öz

Bir mikotoksin olan “patulin” Penicillium, Aspergillus ve Byssochlamys cinsinden bazı küf türleri tarafından çeşitli gıdalarda ve yemlerde üretilmektedir. Patulin “4-hydroxy-4H-furo [3,2c] pyran-2 (6H)-one” doymamış bir lakton olup, kapalı formülü C7H6O4 ve molekül ağırlığı 154’dür. Biyolojik sistemlere zehirli etkisi olan ve kanserojen etkisi bilinen patulinin, oluşum şartları belirlenerek bu şartlara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.penicillium expansum Link HPB 050576 suşu, ayrı ayrı %3 oranında fruktoz, glukoz veya sakkaroz ihtiva eden Czapek-Dox sıvı besiyerinde sırasıyla 1408.7, 542.9 ve 4.4 mg/mg misel oranında patulin üretmiştir. Aynı suşun, %10 glukoz ihtiva eden Czapek-Dox sıvı besiyerinde 25 oC de, pH 3.5 da ve 10 günlük inkübasyon süresinde en çok patulin ürettiği bulunmuştur.   

Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 2, - , 01.04.1982

Öz

Bir mikotoksin olan “patulin” Penicillium, Aspergillus ve Byssochlamys cinsinden bazı küf türleri tarafından çeşitli gıdalarda ve yemlerde üretilmektedir. Patulin “4-hydroxy-4H-furo [3,2c] pyran-2 (6H)-one” doymamış bir lakton olup, kapalı formülü C7H6O4 ve molekül ağırlığı 154’dür. Biyolojik sistemlere zehirli etkisi olan ve kanserojen etkisi bilinen patulinin, oluşum şartları belirlenerek bu şartlara karşı gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.penicillium expansum Link HPB 050576 suşu, ayrı ayrı %3 oranında fruktoz, glukoz veya sakkaroz ihtiva eden Czapek-Dox sıvı besiyerinde sırasıyla 1408.7, 542.9 ve 4.4 mg/mg misel oranında patulin üretmiştir. Aynı suşun, %10 glukoz ihtiva eden Czapek-Dox sıvı besiyerinde 25 oC de, pH 3.5 da ve 10 günlük inkübasyon süresinde en çok patulin ürettiği bulunmuştur.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sami Özçelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1982
Yayımlandığı Sayı Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özçelik, S. . (1982). Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler. Gıda, 7(2).
AMA Özçelik S. Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler. GIDA. Nisan 1982;7(2).
Chicago Özçelik, Sami. “Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler”. Gıda 7, sy. 2 (Nisan 1982).
EndNote Özçelik S (01 Nisan 1982) Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler. Gıda 7 2
IEEE S. . Özçelik, “Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler”, GIDA, c. 7, sy. 2, 1982.
ISNAD Özçelik, Sami. “Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler”. Gıda 7/2 (Nisan 1982).
JAMA Özçelik S. Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler. GIDA. 1982;7.
MLA Özçelik, Sami. “Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler”. Gıda, c. 7, sy. 2, 1982.
Vancouver Özçelik S. Patulin Üretimine Etki Eden Bazı Faktörler. GIDA. 1982;7(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/