BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on Mineral Contents of Some Dried Fruits (in Turkish)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 1, - , 01.02.1989

Öz

Türkiye’de çok çeşitli kuruyemiş üretilmekte ve tüketilmektedir. Üzüm, incir, fındık ve kayısı gibi olan bazılarının üretim miktarları ülke ekonomisinde önemli rol oynayacak düzeydedir. Çok önemsiz miktarda olduğu düşünülen çam fıstığının dahi ülke ekonomisine çok önemli katkıları vardır. Nitekim, Ege yöresinde sadece bir kooperatifin çam fıstığına bağlı olarak yıllık geliri 3.2 Milyar TL olduğu belirtilmektedir (Harman, 1984). Kuruyemiş adı altında ele aldığımız, çerez olarak tüketilen ve bazı kuru meyvelerden, bazı yağlı tohumlara (ayçiçeği çekirdek( ve hatta baklagillere (leblebi) kadar değişik gıdaları kapsayan bu yiyeceklerin çoğu üzerinde ayrı ayrı ayrıntılı araştırmalar yapılmıştır. Ancak, kabak çekirdeği, kuru dut, çam fıstığı gibi kuruyemişler üzerinde ya çok az bilgi vardır veya hiç yoktur. Ekşi ve Artık (1984). Dut, erik, kayısı ve üzüm pestillerinde bazı analizler yürütülmüşler ve bunların K, Ca, P, Na ve Fe açısından zengin olduklarını gözlemişlerdir.   

Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 1, - , 01.02.1989

Öz

Türkiye’de çok çeşitli kuruyemiş üretilmekte ve tüketilmektedir. Üzüm, incir, fındık ve kayısı gibi olan bazılarının üretim miktarları ülke ekonomisinde önemli rol oynayacak düzeydedir. Çok önemsiz miktarda olduğu düşünülen çam fıstığının dahi ülke ekonomisine çok önemli katkıları vardır. Nitekim, Ege yöresinde sadece bir kooperatifin çam fıstığına bağlı olarak yıllık geliri 3.2 Milyar TL olduğu belirtilmektedir (Harman, 1984). Kuruyemiş adı altında ele aldığımız, çerez olarak tüketilen ve bazı kuru meyvelerden, bazı yağlı tohumlara (ayçiçeği çekirdek( ve hatta baklagillere (leblebi) kadar değişik gıdaları kapsayan bu yiyeceklerin çoğu üzerinde ayrı ayrı ayrıntılı araştırmalar yapılmıştır. Ancak, kabak çekirdeği, kuru dut, çam fıstığı gibi kuruyemişler üzerinde ya çok az bilgi vardır veya hiç yoktur. Ekşi ve Artık (1984). Dut, erik, kayısı ve üzüm pestillerinde bazı analizler yürütülmüşler ve bunların K, Ca, P, Na ve Fe açısından zengin olduklarını gözlemişlerdir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Suzan Erbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erbaş, S. . (1989). Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma. Gıda, 14(1).
AMA Erbaş S. Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma. GIDA. Şubat 1989;14(1).
Chicago Erbaş, Suzan. “Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 14, sy. 1 (Şubat 1989).
EndNote Erbaş S (01 Şubat 1989) Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma. Gıda 14 1
IEEE S. . Erbaş, “Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma”, GIDA, c. 14, sy. 1, 1989.
ISNAD Erbaş, Suzan. “Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 14/1 (Şubat 1989).
JAMA Erbaş S. Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma. GIDA. 1989;14.
MLA Erbaş, Suzan. “Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, c. 14, sy. 1, 1989.
Vancouver Erbaş S. Kuru Yemişlerin Bazı Mineral İçerikleri Üzerine bir Araştırma. GIDA. 1989;14(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/