BibTex RIS Kaynak Göster

Possibility of Using Recombinant DNA Technology for Production of Food Enzymes (in Turkish)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 1, - , 01.02.1989

Öz

Gıda endüstrisinde yaygın biçimde kullanılan enzimler uzun yıllardan beri bitkisel, hayvansal ve mikrobiyel kaynaklardan elde edilmektedir. Ancak bu organizmalardan çoğunun gelişme hızları yavaş ve üretimleri az olup çeşitli faktörlere bağlı olarak dalgalanma gösterebilir. Bu nedenlerle enzimler üzerinde çalışan araştırıcılar bunları üretmek için daha etkin yollar bulmak, mevcut olanların özelliklerini geliştirmek ve tamamen yeni enzimler yaratmak amacıyla moleküler biyoloji, genetik, protein mühendisliği v.b. alanlarındaki gelişmeleri yakından izlemektedirler. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar rekombinant DNA (rDNA) teknolojisinin, genetik mühendisliği ve biyoteknolojinin diğer teknikleri ile birlikte kullanılarak spesifik bir enzimi kodlayan genlerin, özellikle bir bakteriye transfer edilerek mikrobiyel yolla üretilebilmesi için önemli potansiyele sahip olduğunu kanıtlamışlardır.   

Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 1, - , 01.02.1989

Öz

Gıda endüstrisinde yaygın biçimde kullanılan enzimler uzun yıllardan beri bitkisel, hayvansal ve mikrobiyel kaynaklardan elde edilmektedir. Ancak bu organizmalardan çoğunun gelişme hızları yavaş ve üretimleri az olup çeşitli faktörlere bağlı olarak dalgalanma gösterebilir. Bu nedenlerle enzimler üzerinde çalışan araştırıcılar bunları üretmek için daha etkin yollar bulmak, mevcut olanların özelliklerini geliştirmek ve tamamen yeni enzimler yaratmak amacıyla moleküler biyoloji, genetik, protein mühendisliği v.b. alanlarındaki gelişmeleri yakından izlemektedirler. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar rekombinant DNA (rDNA) teknolojisinin, genetik mühendisliği ve biyoteknolojinin diğer teknikleri ile birlikte kullanılarak spesifik bir enzimi kodlayan genlerin, özellikle bir bakteriye transfer edilerek mikrobiyel yolla üretilebilmesi için önemli potansiyele sahip olduğunu kanıtlamışlardır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hamit Köksel Bu kişi benim

Sedat Dönmez Bu kişi benim

Hazım Özkaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Köksel, H. ., Dönmez, S. ., & Özkaya, H. . (1989). Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları. Gıda, 14(1).
AMA Köksel H, Dönmez S, Özkaya H. Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları. GIDA. Şubat 1989;14(1).
Chicago Köksel, Hamit, Sedat Dönmez, ve Hazım Özkaya. “Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları”. Gıda 14, sy. 1 (Şubat 1989).
EndNote Köksel H, Dönmez S, Özkaya H (01 Şubat 1989) Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları. Gıda 14 1
IEEE H. . Köksel, S. . Dönmez, ve H. . Özkaya, “Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları”, GIDA, c. 14, sy. 1, 1989.
ISNAD Köksel, Hamit vd. “Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları”. Gıda 14/1 (Şubat 1989).
JAMA Köksel H, Dönmez S, Özkaya H. Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları. GIDA. 1989;14.
MLA Köksel, Hamit vd. “Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları”. Gıda, c. 14, sy. 1, 1989.
Vancouver Köksel H, Dönmez S, Özkaya H. Rekombinant DNA Teknolojisinin Gıda Enzimlerinin Üretiminde Kullanılma Olanakları. GIDA. 1989;14(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/