BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Lactic Acid Bacteria were Isolated from Nevşehir and İzmir Region Wines (in Turkish)

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 5, - , 01.10.1982

Öz

Laktikasit bakterilerinin şaraplarımızdaki önemini açıklığa çıkarabilmek ve daha önce bu konuda yapılan bir araştırma sonucunun zamanla ne tür bir değişim göstereceğini saptamak için hastalık belirtisi gösteren 25 şarap örneği incelemeye alınmıştır. 14’ü Nevşehir yöresi 1978 ürünü, 11’i 1964’de İzmir yöresi işletmelerinden derlenmiş olan bu şaraplardan 31’i çomak, 28’i kok olmak üzere toplam 58 bakteri suşu izole edilmiştir. Çok zayıf gelişme özelliğine sahip çomak şeklindeki 4 suşun tanısı yapılamamış, diğerleri genel ve fermentasyon özelliklerine göre L. brevis, L. buchneri, L. hilgardii, P. cerevisiae, P. pentosaceus ve Leuc. Gracile türlerine sınıflanmışlardır. Tümü %13 hacim alkolde rahatlıkla gelişebilen bu laktikasit bakterilerinin 3.5-3.0 pH’ya kadar oldukça düşük pH’larda gelişmeleri ile şaraplarımız için gerçekten büyük bir tehlike oluşturdukları saptanmıştır. Hele çoğunun 15 oC’de de gelişebilmeleri ve tehlikenin önemini daha da artırmaktadır. Şarap üretiminde kalite düşmesi ve ekonomik kayıp istenmiyorsa bu bakterilerin şaraplarımızdaki durumunun bilinmesi ve karşı önlemlerin mutlaka alınması kaçınılmazdır.

İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 5, - , 01.10.1982

Öz

Laktikasit bakterilerinin şaraplarımızdaki önemini açıklığa çıkarabilmek ve daha önce bu konuda yapılan bir araştırma sonucunun zamanla ne tür bir değişim göstereceğini saptamak için hastalık belirtisi gösteren 25 şarap örneği incelemeye alınmıştır. 14’ü Nevşehir yöresi 1978 ürünü, 11’i 1964’de İzmir yöresi işletmelerinden derlenmiş olan bu şaraplardan 31’i çomak, 28’i kok olmak üzere toplam 58 bakteri suşu izole edilmiştir. Çok zayıf gelişme özelliğine sahip çomak şeklindeki 4 suşun tanısı yapılamamış, diğerleri genel ve fermentasyon özelliklerine göre L. brevis, L. buchneri, L. hilgardii, P. cerevisiae, P. pentosaceus ve Leuc. Gracile türlerine sınıflanmışlardır. Tümü %13 hacim alkolde rahatlıkla gelişebilen bu laktikasit bakterilerinin 3.5-3.0 pH’ya kadar oldukça düşük pH’larda gelişmeleri ile şaraplarımız için gerçekten büyük bir tehlike oluşturdukları saptanmıştır. Hele çoğunun 15 oC’de de gelişebilmeleri ve tehlikenin önemini daha da artırmaktadır. Şarap üretiminde kalite düşmesi ve ekonomik kayıp istenmiyorsa bu bakterilerin şaraplarımızdaki durumunun bilinmesi ve karşı önlemlerin mutlaka alınması kaçınılmazdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sedat Dönmez Bu kişi benim

İsmet Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1982
Yayımlandığı Sayı Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Dönmez, S. ., & Şahin, İ. . (1982). İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 7(5).
AMA Dönmez S, Şahin İ. İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma. GIDA. Ekim 1982;7(5).
Chicago Dönmez, Sedat, ve İsmet Şahin. “İzmir Ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 7, sy. 5 (Ekim 1982).
EndNote Dönmez S, Şahin İ (01 Ekim 1982) İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma. Gıda 7 5
IEEE S. . Dönmez ve İ. . Şahin, “İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma”, GIDA, c. 7, sy. 5, 1982.
ISNAD Dönmez, Sedat - Şahin, İsmet. “İzmir Ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 7/5 (Ekim 1982).
JAMA Dönmez S, Şahin İ. İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma. GIDA. 1982;7.
MLA Dönmez, Sedat ve İsmet Şahin. “İzmir Ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, c. 7, sy. 5, 1982.
Vancouver Dönmez S, Şahin İ. İzmir ve Nevşehir Yöresi Şaraplarından İzole Edilen Laktikasit Bakterileri Üzerinde bir Araştırma. GIDA. 1982;7(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/