BibTex RIS Kaynak Göster

Tristimulus Colorimetry (Turkish with English Abstract)

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 3, - , 01.06.1999

Öz

The colour of foods is of importance from the consumer point of view. Although the colour of foods may be determined subjectively by means of a panel, it may be measured objectively using a chroma meter. Three parameters are measured to determine the colour of foods by chroma meters. The first of the tristimulus colorimetric systems is CIE system. The colour of any food is expressed by XYZ, Yxy, L*a*b* or L*C*Ho parameters in the CIE system. CIE system is the basic system in measuring the colour of foods objectively. In addition to this system, other tristimulus and objective systems such as Munsell and Hunter are used. Apart from tristimulus objective methods, there are other objective methods measuring the amount of the light reflected from the surface of food or measuring the amount of pigments of food. Objective colour parameters are not meaningful by themselves. The correlation of objective parameters with panel results should be calculated.

Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 3, - , 01.06.1999

Öz

Tüketici tercihi açısından gıdaların rengi önemlidir. Gıdaların rengi bir panel düzenlenerek subjektif olarak ölçülebileceği gibi, renk ölçer cihazlar ile objektif olarak da ölçülebilir. Renk ölçer cihazlarla bir gıdanın rengini tanımlamak için üç büyüklük kullanılmaktadır. Üç boyutlu renk ölçüm sistemlerinin ilki CIE sistemidir. CIE sisteminde, bir gıdanın rengi, XYZ,Yxy, L*a*b* veya L*C*Ho parametreleri ile ifade edilir. CIE sistemi gıdaların renginin objektif ölçümünde temel sistemdir. Ayrıca Munsell, Hunter gibi daha başka üç boyutlu objektif sistemler de kullanılmaktadır. Üç boyutlu objektif renk ölçüm sistemlerinden başka gıdanın yüzeyinden yansıyan ışığın ölçümüne dayanan veya gıdanın içerdiği pigmentlerin miktarlarının ölçülmesine dayanan objektif yöntemler de bulunmaktadır. Objektif renk parametreleri tek başlarına bir anlam ifade etmezler. Objektif parametrelerin panel sonuçlarıyla korelasyonu hesaplanmalıdır. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Üren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 24 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Üren, A. . (1999). Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri. Gıda, 24(3).
AMA Üren A. Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri. GIDA. Haziran 1999;24(3).
Chicago Üren, Ali. “Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri”. Gıda 24, sy. 3 (Haziran 1999).
EndNote Üren A (01 Haziran 1999) Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri. Gıda 24 3
IEEE A. . Üren, “Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri”, GIDA, c. 24, sy. 3, 1999.
ISNAD Üren, Ali. “Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri”. Gıda 24/3 (Haziran 1999).
JAMA Üren A. Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri. GIDA. 1999;24.
MLA Üren, Ali. “Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri”. Gıda, c. 24, sy. 3, 1999.
Vancouver Üren A. Üç Boyutlu Renk Ölçme Yöntemleri. GIDA. 1999;24(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/