BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on The Determination of Compositions of Grape Vinegars Produced in Turkey and their Conformity to Food Legislation (Turkish with English Abstract)

Yıl 2010, Cilt: 35 Sayı: 3, 183 - 188, 01.06.2010

Öz

This research was undertaken to determine general composition and residual metal metalloid content of some grape vinegars produced in Turkey. Furthermore, conformity of the vinegars to Turkish Food Legislation was also investigated. Samples were purchased from 12 different companies and coded from S1 to S12. General composition of the vinegars were determined by physical and chemical analysis (density, alcohol, dry matter, reducing sugars, total acidity, volatile acidity, pH, ash, total SO2, acetyl methyl carbonyl test) and residual metal metalloid analysis by atomic absorption spectrometry.Results showed that one of the twelve vinegar samples was unnatural and alcohol and total acidity levels (except one sample) of the samples were found to comply with the vinegar standard. SO2 contents of the samples were found to be under the limit given in Turkish Food Codex. In terms of residual metal metalloids; iron, copper+zinc, arsenic and lead contents of the vinegar samples were in compliance with the Turkish Food Codex, except the iron content of one sample.

Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma

Yıl 2010, Cilt: 35 Sayı: 3, 183 - 188, 01.06.2010

Öz

Bu çalışmada ülkemizde üretilen bazı üzüm sirkelerinin genel bileşimleri, kalıntı metal-metaloit içerikleri belirlenmiş ve Türk Gıda Mevzuatına uygunlukları araştırılmıştır. Bu amaçla piyasadan oniki farklı firmaya ait sirke örnekleri alınmış, S1’den S12’ye kadar kodlanmış ve sirkelerin genel bileşimleri, fiziksel ve kimyasal analizlerle (yoğunluk, alkol, kuru madde, indirgen şeker, toplam asit, uçar asit, pH, kül, toplam SO2, asetil metil karbinol testi), kalıntı metal-metaloit analizleri, atomik absorbsiyon spektrometresi ile belirlenmiştir.Analiz sonuçlarına göre oniki sirke örneğinden birinin doğal sirke olmadığı, örneklerin alkol ve toplam asit miktarlarının (bir örnek hariç) sirke standardına uygun olduğu belirlenmiştir. Sirkelerin kükürtdioksit miktarları Türk Gıda Mevzuatında belirtilen üst limitin altında bulunmuştur. Kalıntı metal-metaloit içerikleri bakımından, sadece bir örnekte demir miktarının biraz yüksek olduğu bunun dışında bütün örneklerin demir, bakır+çinko, arsenik ve kurşun miktarlarının Türk Gıda Mevzuatı’na uygun olduğu saptanmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muzaffer Akbaş Bu kişi benim

Turgut Cabaroğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 35 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akbaş, M. ., & Cabaroğlu, T. . (2010). Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma. Gıda, 35(3), 183-188.
AMA Akbaş M, Cabaroğlu T. Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma. GIDA. Haziran 2010;35(3):183-188.
Chicago Akbaş, Muzaffer, ve Turgut Cabaroğlu. “Ülkemizde Üretilen Bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri Ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 35, sy. 3 (Haziran 2010): 183-88.
EndNote Akbaş M, Cabaroğlu T (01 Haziran 2010) Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma. Gıda 35 3 183–188.
IEEE M. . Akbaş ve T. . Cabaroğlu, “Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma”, GIDA, c. 35, sy. 3, ss. 183–188, 2010.
ISNAD Akbaş, Muzaffer - Cabaroğlu, Turgut. “Ülkemizde Üretilen Bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri Ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 35/3 (Haziran 2010), 183-188.
JAMA Akbaş M, Cabaroğlu T. Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma. GIDA. 2010;35:183–188.
MLA Akbaş, Muzaffer ve Turgut Cabaroğlu. “Ülkemizde Üretilen Bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri Ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, c. 35, sy. 3, 2010, ss. 183-8.
Vancouver Akbaş M, Cabaroğlu T. Ülkemizde Üretilen bazı Üzüm Sirkelerinin Bileşimleri ve Gıda Mevzuatına Uygunlukları Üzerine bir Araştırma. GIDA. 2010;35(3):183-8.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/