BibTex RIS Kaynak Göster

Factors Effecting the Formation of Concentrated Yogurt Gel II. The Role of Hydrophobic and Ionic Interactions (Turkish with English Abstract)

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

In this study, the role of hydropholic and ionic interactions on the physical properties of concentrated yoghurts was investigated. In the concentration of milks, ultrafiltration (UF), reverse osmosis (RO) and direct reconstitution (DR) techniques were employed. The physical properties of test yoghurts were analyzed by means of a dynamic oscillatory rheometer. The parameters of rheometer were calibrated as 1.5x10-2-1.5x10-1 mNm amplitude range at 0.25 Hz. The changes in the proteins caused by total solids elevation techniques were monitored with a native-polyacrylamide gel electrophoresis. According to the results obtained, the hydrophobic interactions are important in the formation of acid-casein gels as much as covalent bonds. It was noted that the stability of gels set by acidification chemically at 2 oC was very poor and the interactions between caseins and whey proteins were incomplete. On the other hand, the addition of CaCl2 did not lead to any changes in the physical properties of concentrated yoghurts with the exception of UF-yoghurt. In the UF-yoghurt, a gradual decrease in the gel firmness was observed with the increase in the concentration of CaCl2.  

Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

Bu çalışmada, hidrofobik ve iyonik interaksiyonların koyulaştırılmış yoğurt jellerinin fiziksel özellikleri üzerindeki rolü araştırılmıştır. Konsantre yoğurt üretiminde, ultrafiltrasyon (UF), reverse osmosis (RO) ve direk rekonstitüsyon (DR) teknikleri kullanılmıştır. Yoğurtların fiziksel özellikleri bir dinamik reometre aracılığı ile ölçülmüştür. Reometrenin çalışma parametreleri 1.5x10-2-1.5x10-1 mNm ve frekansı 0.25 Hz olarak kalibre edilmiştir. Farklı kurumadde artırım tekniklerinin süt proteinlerinde yarattığı değişimler ise doğal-poliakrilamid jel elektroforez ile incelenmiştir. Sonuçlara göre, hidrofobik interaksiyonların en az kovalent bağlar kadar yoğurt jelinin oluşumunda etkin rol oynadığı saptanmıştır. 2 oC’de glucono-delta-lactone ile asitlendirilen yoğurtlarda pıhtının son derece zayıf olduğu ve proteinler arası interaksiyonların tamamlanmadığı gözlenmiştir. Buna karşın, CaCl2 katımı UF-yoğurt dışında tüm örneklerde herhangi bir fiziksel değişime neden olmamıştır. Ancak, UF-yoğurtta CaCl2 konsantrasyonuna bağlı olarak dereceli bir düşüş saptanmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Barbaros H. Özer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 24 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özer, B. H. . (1999). Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü. Gıda, 24(4).
AMA Özer BH. Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü. GIDA. Ağustos 1999;24(4).
Chicago Özer, Barbaros H. “Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik Ve İyonik İnteraksiyonların Rolü”. Gıda 24, sy. 4 (Ağustos 1999).
EndNote Özer BH (01 Ağustos 1999) Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü. Gıda 24 4
IEEE B. H. . Özer, “Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü”, GIDA, c. 24, sy. 4, 1999.
ISNAD Özer, Barbaros H. “Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik Ve İyonik İnteraksiyonların Rolü”. Gıda 24/4 (Ağustos 1999).
JAMA Özer BH. Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü. GIDA. 1999;24.
MLA Özer, Barbaros H. “Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik Ve İyonik İnteraksiyonların Rolü”. Gıda, c. 24, sy. 4, 1999.
Vancouver Özer BH. Konsantre Yoğurt Jelinin Oluşumunda Etkili Faktörler II. Hidrofobik ve İyonik İnteraksiyonların Rolü. GIDA. 1999;24(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/