BibTex RIS Kaynak Göster

Suitability of F144 Variety Tomatoes Grown in Different Media and Effect of Calcium Chloride Addition on the Texture of Canned Tomatoes (Turkish with English Abstract)

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

Tomatoes of F144 variety grown in the field and green house were used as the material. After preliminary operations peeled  tomatoes were filled into glass jars with its own juice containing calcium chloride at 0.026 and 0.066% levels. Jars were subjected to exhausting, closing and pasteurization at 90 oC for 20 minutes. Samples were stored at room temperature for 6 months and analyses were made at 0.3 and 6 month storage periods. Result showed that peeling with NaOH solution of 15% at 80 oC for 30 second and pasteurization process for were satisfactory. Texture of carried tomatoes improved with addition of higher level of CaCl2.  

Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi

Yıl 1999, Cilt: 24 Sayı: 4, - , 01.08.1999

Öz

Bu çalışmada Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü seralarında ve açıkta yetiştirilen F144 çeşidi domatesler kullanılmıştır. Domatesler ön işlemlerden geçirildikten sonra kabukları soyularak 500 ml’lik kavanozlara yaklaşık 250 g olacak şekilde doldurulmuştur. Dolgu sıvısı olarak sıcak işleme yöntemine göre işlenmiş domates suyu kullanılmıştır. Dolgu sıvısına farklı oranlarda (%0, 0.026, 0.066) CaCl2 katılmıştır. Ekzost ve kapama işleminden sonra 90 oC’de 20 dakika süre ile ısıl işleme tabi tutularak pastörize edilmiştir. Elde edilen domates konserveleri  oda koşullarında 6 ay süre ile depolanmıştır. Üretimden hemen sonra ve üç ay ara ile fiziksel ve kimyasal analizler yapılarak değişimler incelenmiştir. Ayrıca duyusal analizlerde tüketici tercihi belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre alkali ve kabul soymanın (80 oC’deki % 15’lik NaOH çözeltisinde 30 s) uygun olduğu, 90 oC’de 20 dakikalık pastörizasyonun yeterli olduğu, artan kalsiyum oranına paralel olarak dokunun daha iyi korunduğu tespit edilmiştir. İncelenen özelliklerin yetiştirme ortamından önemli derecede etkilenmediği belirlenmiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Didin Bu kişi benim

İbrahim A. Hayoğlu Bu kişi benim

Hasan Fenercioğlu Bu kişi benim

Mustafa Paksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 24 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Didin, M. ., Hayoğlu, İ. A. ., Fenercioğlu, H. ., Paksoy, M. . (1999). Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi. Gıda, 24(4).
AMA Didin M, Hayoğlu İA, Fenercioğlu H, Paksoy M. Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi. GIDA. Ağustos 1999;24(4).
Chicago Didin, Mustafa, İbrahim A. Hayoğlu, Hasan Fenercioğlu, ve Mustafa Paksoy. “Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu VeFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi”. Gıda 24, sy. 4 (Ağustos 1999).
EndNote Didin M, Hayoğlu İA, Fenercioğlu H, Paksoy M (01 Ağustos 1999) Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi. Gıda 24 4
IEEE M. . Didin, İ. A. . Hayoğlu, H. . Fenercioğlu, ve M. . Paksoy, “Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi”, GIDA, c. 24, sy. 4, 1999.
ISNAD Didin, Mustafa vd. “Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu VeFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi”. Gıda 24/4 (Ağustos 1999).
JAMA Didin M, Hayoğlu İA, Fenercioğlu H, Paksoy M. Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi. GIDA. 1999;24.
MLA Didin, Mustafa vd. “Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu VeFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi”. Gıda, c. 24, sy. 4, 1999.
Vancouver Didin M, Hayoğlu İA, Fenercioğlu H, Paksoy M. Farklı Ortamlarda Yetiştirilen F144 Domates Çeşidinin Konserveye İslemeye Uygunluğu veFarklı Kalsiyum Katkısının Doku Üzerine Etkisi. GIDA. 1999;24(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/