EN
TR
Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi
Öz
Bu araştırmada, soya fasülyesinden elde edilen soya sütünün beyaz peynir benzeri bir ürün elde edilmesinde kullanılması incelenmiştir. Peynirler 4.5 pH’da asit pıhtılaştırması yöntemi ile hazırlanmış ve starter olarak S. lactis kullanılmıştır. Soya sütünden, inek sütünden ve soya sütü: İnek sütü karışımlarından olmak üzere altı çeşit peynir hazırlanmıştır. Bunlar sırası ile, soya sütü+starter+rennet+CaCl2, inek sütü+starter+rennet+CaCl2 olacak şekilde hazırlanmıştır. Hazırlanan bu peynirler %8’lik salamura içeren cam kavanozlarda saklanmış ve taze, 1., 2., 3. ay analizleri yapılmıştır. Analizler kimyasal, mikrobiyolojik (toplam bakteri sayımı) ve duyusal olmak üzere üç şekilde uygulanmıştır. Duyusal analiz sonuçları istatistiksel metodlarla değerlendirilmiştir. Şimdiye kadar elde edilen sonuçlara göre rennet ilavesinin pıhtılaşma süresini değiştirmediği, buna karşılık peynirin yapısının daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Peynir tozu taze ürüne beklenen peynir aromasını vermemiştir. Soya sütü: İnek sütü 1: 1 şeklinde üretilen peynirin renginin sarı-krem arası bir renge sahip olan soya sütü peynirine karşılık beyaz olduğu gözlenmiştir. Ayrıca bu şekilde yapılan peynirde daha üzgün bir yapı elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Ağustos 1989
Gönderilme Tarihi
13 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 4
APA
Yıldız, F., & Ögel, Z. B. (1989). Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi. Gıda, 14(4). https://izlik.org/JA43LY88DU
AMA
1.Yıldız F, Ögel ZB. Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi. GIDA. 1989;14(4). https://izlik.org/JA43LY88DU
Chicago
Yıldız, Fatih, ve Zümrüt B. Ögel. 1989. “Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi”. Gıda 14 (4). https://izlik.org/JA43LY88DU.
EndNote
Yıldız F, Ögel ZB (01 Ağustos 1989) Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi. Gıda 14 4
IEEE
[1]F. Yıldız ve Z. B. Ögel, “Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi”, GIDA, c. 14, sy 4, Ağu. 1989, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43LY88DU
ISNAD
Yıldız, Fatih - Ögel, Zümrüt B. “Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi”. Gıda 14/4 (01 Ağustos 1989). https://izlik.org/JA43LY88DU.
JAMA
1.Yıldız F, Ögel ZB. Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi. GIDA. 1989;14. Available at https://izlik.org/JA43LY88DU.
MLA
Yıldız, Fatih, ve Zümrüt B. Ögel. “Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi”. Gıda, c. 14, sy 4, Ağustos 1989, https://izlik.org/JA43LY88DU.
Vancouver
1.Fatih Yıldız, Zümrüt B. Ögel. Soya Fasulyesinden Salamura Beyaz Peynir Benzeri bir Ürünün Geliştirilmesi. GIDA [Internet]. 01 Ağustos 1989;14(4). Erişim adresi: https://izlik.org/JA43LY88DU
GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.