BibTex RIS Kaynak Göster

Relation between the Color and Quality of Foodstuffs (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 01.02.1983

Öz

Besinlerin görünüş, yapı ve lezzetlerine ilişkin kalite özellikleri nedeni ile, gözlem dışı kalite niteliklerine oranla daha büyük önem taşırlar. Tüketici alımını en çok etkileyen öğe olan görünüşün değerlendirilmesinde çoğu kez başat etken besinin rengidir. Psikofizik bir kavram olan renk çevre koşullarından çok yönlü etkilenir. Rengin diğer kalite özellikleri ile yakın ilişkisi onun önemini daha da arttırmaktadır. Duyusal yöntemlerle kalite değerlendirilmesinde renk mutlak bir önyargı oluşturur ve lezzet duyumuzu etkiler. Bu nedenle lezzet testlerinde örnekler arasındaki renk ayırımı renkli ışıklarla yapılan aydınlatmalarla giderilmeye çalışılmaktadır.   

Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 1, - , 01.02.1983

Öz

Besinlerin görünüş, yapı ve lezzetlerine ilişkin kalite özellikleri nedeni ile, gözlem dışı kalite niteliklerine oranla daha büyük önem taşırlar. Tüketici alımını en çok etkileyen öğe olan görünüşün değerlendirilmesinde çoğu kez başat etken besinin rengidir. Psikofizik bir kavram olan renk çevre koşullarından çok yönlü etkilenir. Rengin diğer kalite özellikleri ile yakın ilişkisi onun önemini daha da arttırmaktadır. Duyusal yöntemlerle kalite değerlendirilmesinde renk mutlak bir önyargı oluşturur ve lezzet duyumuzu etkiler. Bu nedenle lezzet testlerinde örnekler arasındaki renk ayırımı renkli ışıklarla yapılan aydınlatmalarla giderilmeye çalışılmaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydın Ural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ural, A. . (1983). Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. Gıda, 8(1).
AMA Ural A. Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. GIDA. Şubat 1983;8(1).
Chicago Ural, Aydın. “Gıdalarda Renk Ve Kalite İlişkisi”. Gıda 8, sy. 1 (Şubat 1983).
EndNote Ural A (01 Şubat 1983) Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. Gıda 8 1
IEEE A. . Ural, “Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi”, GIDA, c. 8, sy. 1, 1983.
ISNAD Ural, Aydın. “Gıdalarda Renk Ve Kalite İlişkisi”. Gıda 8/1 (Şubat 1983).
JAMA Ural A. Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. GIDA. 1983;8.
MLA Ural, Aydın. “Gıdalarda Renk Ve Kalite İlişkisi”. Gıda, c. 8, sy. 1, 1983.
Vancouver Ural A. Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. GIDA. 1983;8(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/