BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Composition of the Some Edible Herbages Such as Işgın (Rheum ribes L.) Uzun Yemlik (Tragopogon albinervis L.), Madımak (Polygonum cognatum Meissn.) Tel Pancarı (Chenopodium album L.) and Ebegümeci (Malva neglecta Wallr.) (Turkish with English A

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 5, - , 01.10.1989

Öz

This research was carried out to determine the water, dry matter, vitamin C, protein lipid, and mineral contents and pH of the herbages such as ışgın (Rheum ribes L.) uzun yemlik (Tragopogon albinervis L.), madımak (Polygonum cognatum Meissn.), tel pancarı (Chenopodium album L.), and ebegümeci (Malva neglecta Wallr.) widely used as vegetable in Erzurum province. The results obtained in this study can be summarized as following: 1- Potassium, calcium and mangan were highest in Tragopogon albinervis L. 2- Polygonum cognatum Meissn. showed the highest dry matter ash, protein and nitrogen value. 3- Chenopodium album L. was the richest herbage in term of iron contents. 4- Ascorbic acid, lipid, phosphorus and sodium contents and pH value were highest in Malva neglecta Wallr. 5- The highest water content in fresh material and highest dry matter content in dry material obtained in Rheum ribes L.   

Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 5, - , 01.10.1989

Öz

Bu araştırma, Erzurum ve yöresinde sebze olarak yaygın bir şekilde kullanılan yabani otlardan ışgın (Rheum ribes L.), uzun yemlik (Tragopogon albinervis L.), madımak (Plygonum cognatum Meissn.), tel pancarı (Chenopodium album L.) ve ebegümeci (Malva neglecta Wallr.)’nın insan sağlığı ve insan beslenmesi bakımından önemini ortaya koyabilmek amacıyla su ve kuru madde nispetini, pH değeri ile vitamin C, protein, yağ, kül ve bazı element içeriklerini tesbit etmek için yapılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: (1) uzun yemlik otunun, potasyum, kalsiyum ve mangan bakımından; (2) madımağın havada kuru otda su, taze otda kuru madde, protein, kül ve azot bakımından; (3) tel pancarının demir bakımından; (4) ebegümecinin ise pH, askorbik asit, yağ, fosfor ve sodyum bakımından; (5) ışgının taze otda su ve havada kuru otda kuru madde bakımından oldukça yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Refik Alan Bu kişi benim

Hüseyin Padem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Alan, R. ., & Padem, H. . (1989). Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 14(5).
AMA Alan R, Padem H. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Ekim 1989;14(5).
Chicago Alan, Refik, ve Hüseyin Padem. “Erzurum Ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı Ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 14, sy. 5 (Ekim 1989).
EndNote Alan R, Padem H (01 Ekim 1989) Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. Gıda 14 5
IEEE R. . Alan ve H. . Padem, “Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 14, sy. 5, 1989.
ISNAD Alan, Refik - Padem, Hüseyin. “Erzurum Ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı Ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 14/5 (Ekim 1989).
JAMA Alan R, Padem H. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1989;14.
MLA Alan, Refik ve Hüseyin Padem. “Erzurum Ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı Ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 14, sy. 5, 1989.
Vancouver Alan R, Padem H. Erzurum ve Yöresinde Sebze Olarak Kullanılan Yabani Otlardan Işgın, Uzun Yemlik, Madımak, Tel Pancarı ile Ebegümeci Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1989;14(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/