Yemeklik yağların rafinasyonunda önemli bir aşama olarak yer alan renk açma işlemi, günümüzde sadece ağartma toprakları ile yürütülmektedir. Ancak bunlardan asit çözeltileri ile aktifleştirilmiş ağartma toprakları, ülkemizde henüz üretilemediğinden, yemeklik yağ sanayiinde kullanılan toprakların hemen tümü dış alım yolu ile sağlanmaktadır. Bu araştırmada ağartılması sorun yaratan yağlar için Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve dış alımı yapılan tonsil çeşidi Optimum FF toprağının etkinlik değerinin ve bu değere renk açmada uygulanan işlem koşullarının etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Değişik koşullarda yapılan toplam 54 örnekle yürütülen renk açma işlemi ve rengi açılmış yağlarda yapılan fotometrik ölçüm verilerine göre, optimum FF ağartma toprağında etkinlik değeri birincil derecede işlem sıcaklık ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Ancak bu etkenlerin sabit tutulması halinde ise sözkonusu değer, %1 toprak oranında 1.040 olurken, %3.0 toprak oranında 0.757’ye düşmüş ve aynı yağa katılan toprak oranı %1-5 arasında %0.5 aralıkla incelendiğinde, etkinlik değeri yağa katılan toprak oranına karşı parabolik bir değişim göstermiştir.
Yemeklik yağların rafinasyonunda önemli bir aşama olarak yer alan renk açma işlemi, günümüzde sadece ağartma toprakları ile yürütülmektedir. Ancak bunlardan asit çözeltileri ile aktifleştirilmiş ağartma toprakları, ülkemizde henüz üretilemediğinden, yemeklik yağ sanayiinde kullanılan toprakların hemen tümü dış alım yolu ile sağlanmaktadır. Bu araştırmada ağartılması sorun yaratan yağlar için Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve dış alımı yapılan tonsil çeşidi Optimum FF toprağının etkinlik değerinin ve bu değere renk açmada uygulanan işlem koşullarının etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Değişik koşullarda yapılan toplam 54 örnekle yürütülen renk açma işlemi ve rengi açılmış yağlarda yapılan fotometrik ölçüm verilerine göre, optimum FF ağartma toprağında etkinlik değeri birincil derecede işlem sıcaklık ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Ancak bu etkenlerin sabit tutulması halinde ise sözkonusu değer, %1 toprak oranında 1.040 olurken, %3.0 toprak oranında 0.757’ye düşmüş ve aynı yağa katılan toprak oranı %1-5 arasında %0.5 aralıkla incelendiğinde, etkinlik değeri yağa katılan toprak oranına karşı parabolik bir değişim göstermiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1983 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 3 |