BibTex RIS Kaynak Göster

Optimum Efficiency Value of Bleaching Earth and Effects of Bleaching Conditions on This Value (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.06.1983

Öz

Yemeklik yağların rafinasyonunda önemli bir aşama olarak yer alan renk açma işlemi, günümüzde sadece ağartma toprakları ile yürütülmektedir. Ancak bunlardan asit çözeltileri ile aktifleştirilmiş ağartma toprakları, ülkemizde henüz üretilemediğinden, yemeklik yağ sanayiinde kullanılan toprakların hemen tümü dış alım yolu ile sağlanmaktadır. Bu araştırmada ağartılması sorun yaratan yağlar için Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve dış alımı yapılan tonsil çeşidi Optimum FF toprağının etkinlik değerinin ve bu değere renk açmada uygulanan işlem koşullarının etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Değişik koşullarda yapılan toplam 54 örnekle yürütülen renk açma işlemi ve rengi açılmış yağlarda yapılan fotometrik ölçüm verilerine göre, optimum FF ağartma toprağında etkinlik değeri birincil derecede işlem sıcaklık ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Ancak bu etkenlerin sabit tutulması halinde ise sözkonusu değer, %1 toprak oranında 1.040 olurken, %3.0 toprak oranında 0.757’ye düşmüş ve aynı yağa katılan toprak oranı %1-5 arasında %0.5 aralıkla incelendiğinde, etkinlik değeri yağa katılan toprak oranına karşı parabolik bir değişim göstermiştir.   

Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.06.1983

Öz

Yemeklik yağların rafinasyonunda önemli bir aşama olarak yer alan renk açma işlemi, günümüzde sadece ağartma toprakları ile yürütülmektedir. Ancak bunlardan asit çözeltileri ile aktifleştirilmiş ağartma toprakları, ülkemizde henüz üretilemediğinden, yemeklik yağ sanayiinde kullanılan toprakların hemen tümü dış alım yolu ile sağlanmaktadır. Bu araştırmada ağartılması sorun yaratan yağlar için Ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve dış alımı yapılan tonsil çeşidi Optimum FF toprağının etkinlik değerinin ve bu değere renk açmada uygulanan işlem koşullarının etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Değişik koşullarda yapılan toplam 54 örnekle yürütülen renk açma işlemi ve rengi açılmış yağlarda yapılan fotometrik ölçüm verilerine göre, optimum FF ağartma toprağında etkinlik değeri birincil derecede işlem sıcaklık ve süresine bağlı olarak değişmektedir. Ancak bu etkenlerin sabit tutulması halinde ise sözkonusu değer, %1 toprak oranında 1.040 olurken, %3.0 toprak oranında 0.757’ye düşmüş ve aynı yağa katılan toprak oranı %1-5 arasında %0.5 aralıkla incelendiğinde, etkinlik değeri yağa katılan toprak oranına karşı parabolik bir değişim göstermiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muammer Kayahan Bu kişi benim

Aytaç Saygın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kayahan, M. ., & Saygın, A. . (1983). Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 8(3).
AMA Kayahan M, Saygın A. Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma. GIDA. Haziran 1983;8(3).
Chicago Kayahan, Muammer, ve Aytaç Saygın. “Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri Ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 8, sy. 3 (Haziran 1983).
EndNote Kayahan M, Saygın A (01 Haziran 1983) Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma. Gıda 8 3
IEEE M. . Kayahan ve A. . Saygın, “Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma”, GIDA, c. 8, sy. 3, 1983.
ISNAD Kayahan, Muammer - Saygın, Aytaç. “Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri Ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 8/3 (Haziran 1983).
JAMA Kayahan M, Saygın A. Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma. GIDA. 1983;8.
MLA Kayahan, Muammer ve Aytaç Saygın. “Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri Ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, c. 8, sy. 3, 1983.
Vancouver Kayahan M, Saygın A. Optimum FF Ağartma Toprağının Etkinlik Değeri ve Bu Değere Renk Açma Koşullarının Etkisi Üzerinde bir Araştırma. GIDA. 1983;8(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/