BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Food Processing Technique on Vitamin Loss (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.06.1983

Öz

Çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünleri dayanıklı hale getirmek üzere uygulanan yöntemlerin vitaminlere olumsuz etkileri gözlenmiştir. Bu vitaminler içinde Vitamin-C Vitamin-B1 önemli niceliklerde parçalanarak vitamin etkinliğini yitirirler. Bazı vitaminler, nikotinik asit ısısal işlemde ve alkali koşullarda artarlar. Vitamin-A’nın provitamini olan karotenlerde ısısal işlemede (haşlamada) tazeye nazaran suda çözünür kuru madde ile ilişkili olarak oransal bir artış gösterdiği saptanmıştır. Çoğu kez dayanıklı hale getirilmek istenen ürünlerin içerdikleri vitaminlerden gayri katkı vitaminler korunması istenen besin maddelerinin parçalanmasını önleyebilir. Bu nedenle çoğu kez bu amaca uygun olarak vitamin-C, vitamin-E katkı olarak kullanılır. Teknolojik yöntemler ve ürünün kendi yapısı beraberce etkili olarak mamulün renk, tekstür, koku tat ve bileşiminde değişmeleri oluştururlar. Bu değişmelere neden olan fiziksel, kimyasal ve fiziko-kimyasal tepkimelerin kontrollü koşullarda yapılması değişmelerin sınırını etkiler. Teknolojideki bu değişmelerin yanında beslenmeciler gıdalardan alınacak vitaminlerin en alt düzeyini sınırlamışlardır. Bireylere verilecek gıdalarda bu en alt düzeyin yeterince alınması koşulu toplumların sağlıklı yaşamının özüdür. Hayvansal kaynaklardan yararlanarak vitamin A’yı alamayan bireye provitamin-A kaynaklı bitkisel ürünler önerilir. Bu ekonomik güçlüğü taşıyan bireylerin alım gücünün bilinçlendirilmesi ile sağlanabilir. Toplu iletişim araçlarını bu yönde görevleri yadsınamaz.

Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.06.1983

Öz

Çeşitli bitkisel ve hayvansal ürünleri dayanıklı hale getirmek üzere uygulanan yöntemlerin vitaminlere olumsuz etkileri gözlenmiştir. Bu vitaminler içinde Vitamin-C Vitamin-B1 önemli niceliklerde parçalanarak vitamin etkinliğini yitirirler. Bazı vitaminler, nikotinik asit ısısal işlemde ve alkali koşullarda artarlar. Vitamin-A’nın provitamini olan karotenlerde ısısal işlemede (haşlamada) tazeye nazaran suda çözünür kuru madde ile ilişkili olarak oransal bir artış gösterdiği saptanmıştır. Çoğu kez dayanıklı hale getirilmek istenen ürünlerin içerdikleri vitaminlerden gayri katkı vitaminler korunması istenen besin maddelerinin parçalanmasını önleyebilir. Bu nedenle çoğu kez bu amaca uygun olarak vitamin-C, vitamin-E katkı olarak kullanılır. Teknolojik yöntemler ve ürünün kendi yapısı beraberce etkili olarak mamulün renk, tekstür, koku tat ve bileşiminde değişmeleri oluştururlar. Bu değişmelere neden olan fiziksel, kimyasal ve fiziko-kimyasal tepkimelerin kontrollü koşullarda yapılması değişmelerin sınırını etkiler. Teknolojideki bu değişmelerin yanında beslenmeciler gıdalardan alınacak vitaminlerin en alt düzeyini sınırlamışlardır. Bireylere verilecek gıdalarda bu en alt düzeyin yeterince alınması koşulu toplumların sağlıklı yaşamının özüdür. Hayvansal kaynaklardan yararlanarak vitamin A’yı alamayan bireye provitamin-A kaynaklı bitkisel ürünler önerilir. Bu ekonomik güçlüğü taşıyan bireylerin alım gücünün bilinçlendirilmesi ile sağlanabilir. Toplu iletişim araçlarını bu yönde görevleri yadsınamaz.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ünal Yurdagel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yurdagel, Ü. . (1983). Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. Gıda, 8(3).
AMA Yurdagel Ü. Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. GIDA. Haziran 1983;8(3).
Chicago Yurdagel, Ünal. “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”. Gıda 8, sy. 3 (Haziran 1983).
EndNote Yurdagel Ü (01 Haziran 1983) Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. Gıda 8 3
IEEE Ü. . Yurdagel, “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”, GIDA, c. 8, sy. 3, 1983.
ISNAD Yurdagel, Ünal. “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”. Gıda 8/3 (Haziran 1983).
JAMA Yurdagel Ü. Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. GIDA. 1983;8.
MLA Yurdagel, Ünal. “Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi”. Gıda, c. 8, sy. 3, 1983.
Vancouver Yurdagel Ü. Gıda İşleme Tekniğinin Vitamin Kaybı Üzerine Etkisi. GIDA. 1983;8(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/