BibTex RIS Kaynak Göster

Establishment and Preservation of Mould Culture Collection (Turkish with English Abstract)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 6, - , 01.12.1989

Öz

The presence of an efficient mould culture collection preserved at optimal conditions and at the original characteristics of each mould is of vital importance for research studies of many related institutions. For this purpose, the moulds that were isolated and identified from samples of surveys conducted under the scope of an 8-year NATO-supported project, are being planned for preservation in a standard culture collection. Around 10.000 mould isolates, after respective required confirmations from CBS-Netherlands and CMI-United Kingdom, have been screened for duplicates and are now taken under preservation. Using slant and lyophilized cultures, these moulds have been systematically archived and classified by the aid of a computer. The archives contain information on the source of moulds, region and city it was collected from, the genus and species, order number and location of the mould in the culture collection room. A cross reference has also been prepared for the genus and species of each mould. More detailed information on these subjects, as well as on the precautive measures for efficient preservation of the collection, will be presented in this study.

Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 6, - , 01.12.1989

Öz

Çeşitli amaçlarla saf küf kültürlerinin uygun koşullarda ve özgün karakterlerini değiştirmeden korunmasını esas alan küf koleksiyonunun varlığı pek çok durum ve kuruluşun çalışmalarına destek sağlayabilir. Bu gerçekten hareketle NATO destekli ve 6 yıl süren Türkiye’de çeşitli tarımsal ürün ve gıdaların tarladan-tüketime kadarki küf floralarının taranmasına yönelik proje çalışmasında izole ve identifiye edilen küflerin bir koleksiyon bünyesinde değerlendirilmesi planlanmıştır. Pek çoğu, önemli dış koleksiyon merkezleri olan CBS-Hollanda ve CMI-İngiltere’deki uzmanların teyidini alan ve identifikasyonları tarafımızdan yapılan 10.000 civarındaki küf izolatından duplikasyon yaratabilecekleri elemine edilmiş, diğerleri korunuma alınmıştır. Yatık ve liyofilize kültürler olarak koleksiyonda bulunan küf suşlarının büyük bir kısmı için sistematik arşivleme çalışması tamamlanmış ve bilgisayar yardımı ile sınıflandırılmıştır. Bu sınıflama mevcut küflerin, izole edildiği örnek cinsi ve kayıt numaralarına, sağlandığı bölgelerin il trafik kod numaralarına, küf kültürlerinin cins ve tür isimlerine, liyofilize numaralarına ve koleksiyon odasındaki konumunun yer numaralarına göre olmak üzere 6 ayrı parametre için tek tek yapılarak arşivleme gerçekleştirilmiştir. Ayrıca identifiye edilen küflerin cins ve türlerine göre kartoteksleme işlemi yapılmıştır. Bu çalışmada koleksiyon ve korunumuna ilişkin ayrıntılı bilgiler verilmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şeminur Topal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Topal, Ş. . (1989). Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu. Gıda, 14(6).
AMA Topal Ş. Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu. GIDA. Aralık 1989;14(6).
Chicago Topal, Şeminur. “Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması Ve Korunumu”. Gıda 14, sy. 6 (Aralık 1989).
EndNote Topal Ş (01 Aralık 1989) Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu. Gıda 14 6
IEEE Ş. . Topal, “Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu”, GIDA, c. 14, sy. 6, 1989.
ISNAD Topal, Şeminur. “Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması Ve Korunumu”. Gıda 14/6 (Aralık 1989).
JAMA Topal Ş. Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu. GIDA. 1989;14.
MLA Topal, Şeminur. “Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması Ve Korunumu”. Gıda, c. 14, sy. 6, 1989.
Vancouver Topal Ş. Küf Koleksiyonlarının Oluşturulması ve Korunumu. GIDA. 1989;14(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/