Coliform group bacteria were defined by having isolation from the cheese samples as; 75 samples of white cheese, 25 samples of civil cheese and 25 samples of for cheese. Twenty one different biochemical characteristics were obtained totally from the identification of 900 cultures. From the findings which were obtained, the most important criteria in the definition of the coliform group bacteria. Were as; formation of gas from lactose and glucose, and the reactions of H2S, indol, urea, movement and lysine decarboxylase. In the samples of the cheese, E. coli was mostly found and E. aerogenes followed that. The other Coliform group bacteria, E. cloacae, Citrobacter, Klebsiella and Serrate were found in different ratios.
Erzurum şehri piyasasında satılan 75 adet beyaz peynir, 25 adet civil peyniri ve 25 adet lor peynir örneklerinden koliform grubu bakteriler izole edilerek tanımlaması yapılmıştır. Toplam olarak 900 kültürün tanımlanmasında 21 farklı biyokimyasal özellik ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre, koliform grubu bakterilerin belirlenmesinde en önemli kriterler laktoz ve glikozdan gaz oluşturma, H2S, indol, üre, hareket ve lisin dekarboksilaz reaksiyonlarıdır. Peynir örneklerinde en fazla ,E. coli bulunmuş ve bunu E. aerogenes takip etmiştir. Diğer koliform grubu bakteriler, E. cloacae, Citrobacter, Klebsiella ve Serrate ise değişik oranlarda bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1990 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 2 |