BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of High Hydrostatic Pressurization (HHP) Variable Parameters on D and Z Values of Listeria Innocua (Turkish with English Abstract)

Yıl 2000, Cilt: 25 Sayı: 3, - , 01.06.2000

Öz

in this study, the combined effectiveness of 138 to 345 MPa, 25 to 50°C and 5 to 30 min to Listeria innocua (which is not pathogen but has similar characteristics with pathogen Listeria monocytogenes)in 0,1% peptone solution is studied. A proportionately greater sensitivity of the cells to 50°C at 345 MPa was observed whereas the strain is not sensitive to 50°C under normal conditions. The results also show that L.innocua cells can be killed by hydrostatic pressure at a predictable rate, even at temperatures at which the strain would normally grow (≤40°C). Under the study conditions only the combination of 345 MPa, 50°C and 9,1 min can reduce the viability of this species by 7 logs with a z value of 173,1 MPa. 

Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi

Yıl 2000, Cilt: 25 Sayı: 3, - , 01.06.2000

Öz

Bu çalışmada 138-345 MPa yüksek hidrostatik basınç, 25-50°C sıcaklık ve 5-30 dakika zaman kombinasyonlarının %0,1'lik pepton solüsyonu içerisindeki (patojen olmayan fakat diğer tüm özellikleri patojen Listeria monocytogenes ile benzer) Listeria innocua suşunun canlılığı­na etkileri çalışılmıştır. Normal koşullarda 50°C sıcaklığa hassas olmayan L. innocua hücrelerinin 345 MPa basınç ve 50°C sıcaklık kombinasyo­nuna karşı hassasiyet geliştirdikleri gözlenmiştir. Sonuçlar L. innocua hücrelerinin normal koşulardaki büyüme sıcaklıklarında (≤40°C) bile hidros­tatik basınç kullanılarak öldürülebileceklerini göstermektedir. Çalışılan değerler içinde 50°C'de 345 MPa basıncın hücre canlılığını 9,1 dakikada 7 log azalttığı ve bu koşullarda z-değerinin 173,1 MPa olduğu bulunmuştur.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hami Alpas Bu kişi benim

Faruk Bozoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2000
Yayımlandığı Sayı Yıl 2000 Cilt: 25 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Alpas, H. ., & Bozoğlu, F. . (2000). Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. Gıda, 25(3).
AMA Alpas H, Bozoğlu F. Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. GIDA. Haziran 2000;25(3).
Chicago Alpas, Hami, ve Faruk Bozoğlu. “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria Innocua Hücrelerinin D Ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”. Gıda 25, sy. 3 (Haziran 2000).
EndNote Alpas H, Bozoğlu F (01 Haziran 2000) Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. Gıda 25 3
IEEE H. . Alpas ve F. . Bozoğlu, “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”, GIDA, c. 25, sy. 3, 2000.
ISNAD Alpas, Hami - Bozoğlu, Faruk. “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria Innocua Hücrelerinin D Ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”. Gıda 25/3 (Haziran 2000).
JAMA Alpas H, Bozoğlu F. Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. GIDA. 2000;25.
MLA Alpas, Hami ve Faruk Bozoğlu. “Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria Innocua Hücrelerinin D Ve Z Değerleri Üzerine Etkisi”. Gıda, c. 25, sy. 3, 2000.
Vancouver Alpas H, Bozoğlu F. Yüksek Hidrostatik Basınç (YHB) Değişken Parametrelerinin Listeria innocua Hücrelerinin D ve Z Değerleri Üzerine Etkisi. GIDA. 2000;25(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/