BibTex RIS Kaynak Göster

Nitrate Content of Turkish Teas (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 6, - , 01.12.1983

Öz

Çay bitkisi nitrat depo eden bitkilerdendir. Literatürde çayda nitrat miktarı üzerinde bilgiye rastlanmamıştır. Bu araştırma çaylarımızda nitrat miktarlarının açığa çıkarılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle ele alınmıştır. Araştırmada materyal olarak toplam 30 örnek incelenmiştir. Örneklerin nem, kurumadde, kül, demde nitrat miktarları ve demlenme süreleri saptanmıştır. Nem miktarı %6.3-7.9 arasında değişir bulunmuştur. Kül miktarı nemli ağırlıkta %3.65-7.28 arasında bulunmuştur. Demleme süreleri 3.5 dak. İle 18.0 dak. Arasında değişir bulunmuştur. Çeşitli çayların demlenme sürelerinin büyük ölçüde farklılık gösterebileceği dikkati çekmiştir. Elde olunan demlerde nitrat miktarları 0.65-1.67 mg N2O5/l arasında bulunmuştur. Araştırma sonuçları çay deminde bulunan nitratın sağlık yönünden sakıncalı düzeylerde olmadığını göstermiştir.   

Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 6, - , 01.12.1983

Öz

Çay bitkisi nitrat depo eden bitkilerdendir. Literatürde çayda nitrat miktarı üzerinde bilgiye rastlanmamıştır. Bu araştırma çaylarımızda nitrat miktarlarının açığa çıkarılmasının yararlı olacağı düşüncesiyle ele alınmıştır. Araştırmada materyal olarak toplam 30 örnek incelenmiştir. Örneklerin nem, kurumadde, kül, demde nitrat miktarları ve demlenme süreleri saptanmıştır. Nem miktarı %6.3-7.9 arasında değişir bulunmuştur. Kül miktarı nemli ağırlıkta %3.65-7.28 arasında bulunmuştur. Demleme süreleri 3.5 dak. İle 18.0 dak. Arasında değişir bulunmuştur. Çeşitli çayların demlenme sürelerinin büyük ölçüde farklılık gösterebileceği dikkati çekmiştir. Elde olunan demlerde nitrat miktarları 0.65-1.67 mg N2O5/l arasında bulunmuştur. Araştırma sonuçları çay deminde bulunan nitratın sağlık yönünden sakıncalı düzeylerde olmadığını göstermiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer Lütfi Gürses Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Gürses, Ö. L. . (1983). Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi. Gıda, 8(6).
AMA Gürses ÖL. Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi. GIDA. Aralık 1983;8(6).
Chicago Gürses, Ömer Lütfi. “Çayda Nitrat Miktarları Ve Sağlık Açısından İrdelenmesi”. Gıda 8, sy. 6 (Aralık 1983).
EndNote Gürses ÖL (01 Aralık 1983) Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi. Gıda 8 6
IEEE Ö. L. . Gürses, “Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi”, GIDA, c. 8, sy. 6, 1983.
ISNAD Gürses, Ömer Lütfi. “Çayda Nitrat Miktarları Ve Sağlık Açısından İrdelenmesi”. Gıda 8/6 (Aralık 1983).
JAMA Gürses ÖL. Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi. GIDA. 1983;8.
MLA Gürses, Ömer Lütfi. “Çayda Nitrat Miktarları Ve Sağlık Açısından İrdelenmesi”. Gıda, c. 8, sy. 6, 1983.
Vancouver Gürses ÖL. Çayda Nitrat Miktarları ve Sağlık Açısından İrdelenmesi. GIDA. 1983;8(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/