Gıdanın yağ asitleri bileşimi ile kan serumunun kolesterin miktarı arasındaki ilgiyi gösteren çok sayıda araştırma sonuçları bulunmaktadır. Çünkü birden çok çift bağ içeren doymamış yağ asitleri kolesterin düzeyini azaltıcı etki yapmaktadır. Buna karşın polien yağ asitlerini az miktarda içeren, bilhassa, hayvansal yağların tüketiminde kolesterin değerinin yükseldiği belirtilmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde bu tür etkiler, süt yağı, kokos yağı ve sertleştirilmiş bitkisel yağlar ile beslenmede görülmüştür. İnsanlarda da; tereyağ ile beslenmenin, margarin ile beslenmeye göre kan serumunda daha yüksek kolesterin değerine neden olduğu gözlenmiştir. Polien yağ asitli gıdalar ile beslenmede serum kolesterin değerinin 238 mg/100 ml’den 215 mg/100 ml’ye azaltılması mümkün olmuştur. Serum kolesterin düzeyinin azalmasına bağırsaklardan kolesterin ayrılmasının artması neden olarak gösterilebilir. Yağ asidi molekülündeki çift bağların sayısı ne kadar çok ise kan kolesterin miktarının azalması da o kadar belirgin olmaktadır. Monoen yağ asitlerinin kolesterin miktarını azaltıcı etkisi yoktur veya çok azdır.
Gıdanın yağ asitleri bileşimi ile kan serumunun kolesterin miktarı arasındaki ilgiyi gösteren çok sayıda araştırma sonuçları bulunmaktadır. Çünkü birden çok çift bağ içeren doymamış yağ asitleri kolesterin düzeyini azaltıcı etki yapmaktadır. Buna karşın polien yağ asitlerini az miktarda içeren, bilhassa, hayvansal yağların tüketiminde kolesterin değerinin yükseldiği belirtilmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde bu tür etkiler, süt yağı, kokos yağı ve sertleştirilmiş bitkisel yağlar ile beslenmede görülmüştür. İnsanlarda da; tereyağ ile beslenmenin, margarin ile beslenmeye göre kan serumunda daha yüksek kolesterin değerine neden olduğu gözlenmiştir. Polien yağ asitli gıdalar ile beslenmede serum kolesterin değerinin 238 mg/100 ml’den 215 mg/100 ml’ye azaltılması mümkün olmuştur. Serum kolesterin düzeyinin azalmasına bağırsaklardan kolesterin ayrılmasının artması neden olarak gösterilebilir. Yağ asidi molekülündeki çift bağların sayısı ne kadar çok ise kan kolesterin miktarının azalması da o kadar belirgin olmaktadır. Monoen yağ asitlerinin kolesterin miktarını azaltıcı etkisi yoktur veya çok azdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1984 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 1 |