BibTex RIS Kaynak Göster

Cholesterin Metabolism of Polien Fatty Acids and Atherosclerosis (in Turkish)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 1, - , 01.02.1984

Öz

Gıdanın yağ asitleri bileşimi ile kan serumunun kolesterin miktarı arasındaki ilgiyi gösteren çok sayıda araştırma sonuçları bulunmaktadır. Çünkü birden çok çift bağ içeren doymamış yağ asitleri kolesterin düzeyini azaltıcı etki yapmaktadır. Buna karşın polien yağ asitlerini az miktarda içeren, bilhassa, hayvansal yağların tüketiminde kolesterin değerinin yükseldiği belirtilmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde bu tür etkiler, süt yağı, kokos yağı ve sertleştirilmiş bitkisel yağlar ile beslenmede görülmüştür. İnsanlarda da; tereyağ ile beslenmenin, margarin ile beslenmeye göre kan serumunda daha yüksek kolesterin değerine neden olduğu gözlenmiştir. Polien yağ asitli gıdalar ile beslenmede serum kolesterin değerinin 238 mg/100 ml’den 215 mg/100 ml’ye azaltılması mümkün olmuştur. Serum kolesterin düzeyinin azalmasına bağırsaklardan kolesterin ayrılmasının artması neden olarak gösterilebilir. Yağ asidi molekülündeki çift bağların sayısı ne kadar çok ise kan kolesterin miktarının azalması da o kadar belirgin olmaktadır. Monoen yağ asitlerinin kolesterin miktarını azaltıcı etkisi yoktur veya çok azdır.

Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 1, - , 01.02.1984

Öz

Gıdanın yağ asitleri bileşimi ile kan serumunun kolesterin miktarı arasındaki ilgiyi gösteren çok sayıda araştırma sonuçları bulunmaktadır. Çünkü birden çok çift bağ içeren doymamış yağ asitleri kolesterin düzeyini azaltıcı etki yapmaktadır. Buna karşın polien yağ asitlerini az miktarda içeren, bilhassa, hayvansal yağların tüketiminde kolesterin değerinin yükseldiği belirtilmektedir. Tavşanlar üzerinde yapılan hayvan deneylerinde bu tür etkiler, süt yağı, kokos yağı ve sertleştirilmiş bitkisel yağlar ile beslenmede görülmüştür. İnsanlarda da; tereyağ ile beslenmenin, margarin ile beslenmeye göre kan serumunda daha yüksek kolesterin değerine neden olduğu gözlenmiştir. Polien yağ asitli gıdalar ile beslenmede serum kolesterin değerinin 238 mg/100 ml’den 215 mg/100 ml’ye azaltılması mümkün olmuştur. Serum kolesterin düzeyinin azalmasına bağırsaklardan kolesterin ayrılmasının artması neden olarak gösterilebilir. Yağ asidi molekülündeki çift bağların sayısı ne kadar çok ise kan kolesterin miktarının azalması da o kadar belirgin olmaktadır. Monoen yağ asitlerinin kolesterin miktarını azaltıcı etkisi yoktur veya çok azdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yazan: Edmund Renner Bu kişi benim

Çeviren: Gülderen Oysun Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Renner, Y. E. ., & Oysun, Ç. G. . (1984). Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. Gıda, 9(1).
AMA Renner YE, Oysun ÇG. Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. GIDA. Şubat 1984;9(1).
Chicago Renner, Yazan: Edmund, ve Çeviren: Gülderen Oysun. “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması Ve Damar Sertliği”. Gıda 9, sy. 1 (Şubat 1984).
EndNote Renner YE, Oysun ÇG (01 Şubat 1984) Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. Gıda 9 1
IEEE Y. E. . Renner ve Ç. G. . Oysun, “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği”, GIDA, c. 9, sy. 1, 1984.
ISNAD Renner, Yazan: Edmund - Oysun, Çeviren: Gülderen. “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması Ve Damar Sertliği”. Gıda 9/1 (Şubat 1984).
JAMA Renner YE, Oysun ÇG. Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. GIDA. 1984;9.
MLA Renner, Yazan: Edmund ve Çeviren: Gülderen Oysun. “Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması Ve Damar Sertliği”. Gıda, c. 9, sy. 1, 1984.
Vancouver Renner YE, Oysun ÇG. Polien Yağ Asitleri Kolesterin Metabolizması ve Damar Sertliği. GIDA. 1984;9(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/