BibTex RIS Kaynak Göster

Chemical Composition of Chard, Purslane, Mallow and Spinach Consumed in Turkey (in Turkish)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.1984

Öz

Bu araştırmada; halkımız tarafından fazla miktarda tüketilen pazı, semizotu, ebegümeci ve ıspanak sebzelerinin bileşimi üzerinde çalışılmıştır. Bileşim tespiti için 10 adet pazı, 6 adet ebegümeci, 11 adet semizotu ve 6 adet ıspanak analize alınmıştır. Analizler her sebzede yaprak ve sapta ayrı ayrı yapılmıştır. Araştırma ile bileşimi önceden bilinmeyen ebegümeci sebzesinin önemli oranla besin öğesi içerdiği ortaya konmuştur. Ebegümecinde total katı madde araştırılan diğer sebzelere göre yüksek çıkmıştır. Demir içeriğinin yüksek olması ile tanınan ıspanakta demir mg/100 g olarak 8.88-11.58 olmasına karşın, ebegümecinde 5.56-15.76 olarak bulunmuştur. Bu nedenle ebegümeci diğer sebzeler gibi tüketilebilir ve kültüre alınarak yetiştirilmesi yarar sağlayabilecektir.   

Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.1984

Öz

Bu araştırmada; halkımız tarafından fazla miktarda tüketilen pazı, semizotu, ebegümeci ve ıspanak sebzelerinin bileşimi üzerinde çalışılmıştır. Bileşim tespiti için 10 adet pazı, 6 adet ebegümeci, 11 adet semizotu ve 6 adet ıspanak analize alınmıştır. Analizler her sebzede yaprak ve sapta ayrı ayrı yapılmıştır. Araştırma ile bileşimi önceden bilinmeyen ebegümeci sebzesinin önemli oranla besin öğesi içerdiği ortaya konmuştur. Ebegümecinde total katı madde araştırılan diğer sebzelere göre yüksek çıkmıştır. Demir içeriğinin yüksek olması ile tanınan ıspanakta demir mg/100 g olarak 8.88-11.58 olmasına karşın, ebegümecinde 5.56-15.76 olarak bulunmuştur. Bu nedenle ebegümeci diğer sebzeler gibi tüketilebilir ve kültüre alınarak yetiştirilmesi yarar sağlayabilecektir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ömer L. Gürses Bu kişi benim

Nevzat Artık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gürses, Ö. L. ., & Artık, N. . (1984). Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 9(2).
AMA Gürses ÖL, Artık N. Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Nisan 1984;9(2).
Chicago Gürses, Ömer L., ve Nevzat Artık. “Pazı, Ebegümeci, Semizotu Ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9, sy. 2 (Nisan 1984).
EndNote Gürses ÖL, Artık N (01 Nisan 1984) Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar. Gıda 9 2
IEEE Ö. L. . Gürses ve N. . Artık, “Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 9, sy. 2, 1984.
ISNAD Gürses, Ömer L. - Artık, Nevzat. “Pazı, Ebegümeci, Semizotu Ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9/2 (Nisan 1984).
JAMA Gürses ÖL, Artık N. Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1984;9.
MLA Gürses, Ömer L. ve Nevzat Artık. “Pazı, Ebegümeci, Semizotu Ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 9, sy. 2, 1984.
Vancouver Gürses ÖL, Artık N. Pazı, Ebegümeci, Semizotu ve Ispanak Sebzelerinin Bileşimi Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1984;9(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/