BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of Cooking without Added Water in Double-bottom Stainless Steel Pots with Conventional Cooking Methods (Turkish with English Abstract)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 4, - , 01.08.1984

Öz

Cooking experiments on meat, potatoes and squash on stove showed that about 50% energy could be saved by cooking without added water along with better texture and flavor, and vitamin retentions can be increased by 11%-54% depending on the food and specific vitamin. Identical products were obtained by cooking meat in double-bottom pot without added water and cooking in the oven while 4.4 times more vitamin B2 and 48% more iron is last. 

Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 4, - , 01.08.1984

Öz

Bu çalışmada çift tabanlı çelik (ÇTÇ) tencerelerde susuz pişirme ile geleneksel tencerelerde suyla pişirmenin kıyaslanması için et, patates ve kabak üzerinde ayrıca fırında ve ÇTÇ tencerede susuz pişirmenin kıyaslanması için et üzerinde pişirme denemeleri yapılmış ve sonuçlar enerji tüketimi, duyusal nitelikler ve bazı besin ögelerinin korunma düzeyleri açısından değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. ÇTÇ tencerede susuz pişirme ve geleneksel tencerelerde sulu pişirme için gerekli yakıt miktarları kıyaslanmasında, geleneksel pişirme için gerekli enerjinin yarısının susuz pişirme için yeterli olduğu saptanmıştır. Bir başka ifade ile ÇTÇ tencerede susuz pişirme ile, sulu pişirmeye kıyasla %50 dolayında enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Geleneksel yöntemle sulu pişirilen yiyecekler ile ÇTÇ tencerede susuz pişirilen yiyecekler, duyusal değerlendirmeye tabi tutulduğunda susuz pişirilenlerin belirgin biçimde üstün lezzet ve dokuda olduğu saptanmıştır. Renk açısından ise et ve patateste susuz pişirme, kabakta ise sulu pişirmenin daha iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Besin öğeleri (vitamin, mineral madde) kayıplarının belirlenmesi, pişirilen materyalin çeşidine göre önemleri açısından patates ve kabakta C vitamini ve kalsiyum, ette B2 vitamini ve demir tayinlerine dayandırılmıştır. Genelde sulu pişirmede besin ögesi kayıplarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Geleneksel yöntemle sulu pişirilenlere kıyasla ÇTÇ tencerelerde susuz pişirilen patateste %30 daha fazla, kabakta %11 daha fazla C vitamini, ette %54 daha fazla B2 vitamini ve %33 daha fazla demir korunabilmektedir. Et pişirmede ÇTÇ tencere ile fırın kullanımının kıyaslanmasında ise duyusal nitelikler bakımından eş ürün elde edilebildiği, buna karşılık fırın 26 kat daha fazla yakıt gerekli olduğu saptanmıştır. ÇTÇ tencerede susuz pişirilen ete kıyasla %48 daha fazla demir ve 4.4 kat daha fazla B2 vitamini korunabilmektedir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahir Çolakoğlu Bu kişi benim

Meral Gönül Bu kişi benim

Suzan Kıncal Bu kişi benim

Dilek Boyacıoğlu Bu kişi benim

Şebnem Demir Bu kişi benim

Ünal Yaman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Çolakoğlu, M. ., Gönül, M. ., Kıncal, S. ., Boyacıoğlu, D. ., vd. (1984). Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması. Gıda, 9(4).
AMA Çolakoğlu M, Gönül M, Kıncal S, Boyacıoğlu D, Demir Ş, Yaman Ü. Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması. GIDA. Ağustos 1984;9(4).
Chicago Çolakoğlu, Mahir, Meral Gönül, Suzan Kıncal, Dilek Boyacıoğlu, Şebnem Demir, ve Ünal Yaman. “Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması”. Gıda 9, sy. 4 (Ağustos 1984).
EndNote Çolakoğlu M, Gönül M, Kıncal S, Boyacıoğlu D, Demir Ş, Yaman Ü (01 Ağustos 1984) Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması. Gıda 9 4
IEEE M. . Çolakoğlu, M. . Gönül, S. . Kıncal, D. . Boyacıoğlu, Ş. . Demir, ve Ü. . Yaman, “Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması”, GIDA, c. 9, sy. 4, 1984.
ISNAD Çolakoğlu, Mahir vd. “Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması”. Gıda 9/4 (Ağustos 1984).
JAMA Çolakoğlu M, Gönül M, Kıncal S, Boyacıoğlu D, Demir Ş, Yaman Ü. Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması. GIDA. 1984;9.
MLA Çolakoğlu, Mahir vd. “Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması”. Gıda, c. 9, sy. 4, 1984.
Vancouver Çolakoğlu M, Gönül M, Kıncal S, Boyacıoğlu D, Demir Ş, Yaman Ü. Çift Tabanlı Çelik Tencerelerde Susuz Pişirmenin Geleneksel Pişirme Yöntemleriyle Kıyaslanması. GIDA. 1984;9(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/