Viscosity of beer has been measured by a Haake falling ball viscometer in the temperature range of 2-25 oC. It has been found that the dependence of beer viscosity on temperature is the same with that of water. The change of the viscosity of beer with temperature can be given by µ= 0.775x10-6e2220/T. Measurements for Marmaris pine honey has been carried out by a Brookfield rotational viscometer. The recorded data have been used to calculate the shear rate and the shear stress. It has been found that Marmaris pine honey is a Newtonian fluid with a viscosity of 19.5 Pa.s.
Haake düşen bilye viskozimetresiyle biranın 2-25 oC sıcaklık aralığında viskozitesi ölçülmüş ve biranın viskozitesinin sıcaklıkla değişiminin suyun viskozitesinin sıcaklıkla değişimiyle aynı olduğu ve µ= 0.775x10-6e2220/T şeklinde ifade edilebildiği görülmüştür. Marmaris çam balı için Brookfield rotasyonel viskozimetresinde ölçümler yapılmıştır. Alınan değerlerden kayma hızı ve kayma gerilimleri hesaplanmış ve balın Newtonian bir akışkan olduğu ve viskozitesinin 19.5 Pa.s olduğu bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1984 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 4 |