BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on Fat Content of Peels of Some Citrus Fruits Grown in Cyprus (Turkish with English Abstract)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 4, - , 01.08.1984

Öz

In this research Yafa, Valencia oranges and Cyprus lemon and Marsh Seedless grapefruit taken from Cyprus, peel volatile oils physical and chemical properties with components type and ratios were determined. Eighteen component were determined in peel oil oranges and lemon peel oil by gas chromatographic analyses. 14 peel oil components were identified. In grapefruit peel oil 19 components were determined qualitatively, 13 component were determined qualitatively and quantitatively.   

Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 4, - , 01.08.1984

Öz

Araştırmamızda, Kıbrıs’ta yetiştirilen Valensiya ve Yafa portakal çeşitleriyle, Kıbrıs limonu ve Marsh Seedless altıntop’unun kabuk uçucu yağları incelenmiştir. Yapılan analizler de saptanan fiziksel ve kimyasal özelliklerle gaz kromatografik sonuçlar Valensiya, Yafa portakalı, Kıbrıs limonu ve Marsh Seedless altıntopu sırasıyla şöyledir. Yoğunluk (d20o): 0.8413, 0.8411, 0.8478, 0.8565, kırılma indisi (nD20o): 1.4731, 1.4730, 1.4750, 1.4790, çevirme derecesi (µD20o): +99.2, +98.2, +76.1, +91.8, asit sayısı: 1.64, 1.86, 1.36, 1.68, alkolde çözünürlük (%90): 8.1, 7.7, 6.6, 8.3, sabunlaşma sayısı: 3.36, 7.48, 5.76, 13.28, ester sayısı: 1.72, 5.59, 4.40, 11.60, ester miktarı (%): 0.70, 2.64, 2.28, 4.24, serbest alkol miktarı (%): 1.53, 2.41, 4.18, 5.40, aldehit miktarı (%): 3.66, 5.44, 3.31, 2.54, buharlaşma artığı (%): 2.79, 0.04, 4.52, 10.32 olarak saptanmıştır. Gaz kromatografik analiz sonucunda 16 bileşen saf standartlar yardımıyla teşhis edilmiş olup, terpenlerin % de miktarı portakallarda %98.78-98.89, limonlarda %96.72-97.56, altıntoplarda ise %98.31-98.65 arasında bulunmuştur. Dolayısıyla görülmektedir ki oksijenli bileşiklerin miktarı portakallarda %1.11-1.22, limonlarda %2.44-3.28, altıntoplarda da %1.35-1.69 arasında değişmektedir. Turunçgillerin aromasında asıl önemli olan bileşikler bu çok az miktarda olan oksijenli bileşiklerdir. Aynı zamanda bu bileşikler uçucu yağın kalitesini de ortaya koymaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayten Doğan Bu kişi benim

Ali Bayrak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Doğan, A. ., & Bayrak, A. . (1984). Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 9(4).
AMA Doğan A, Bayrak A. Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Ağustos 1984;9(4).
Chicago Doğan, Ayten, ve Ali Bayrak. “Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9, sy. 4 (Ağustos 1984).
EndNote Doğan A, Bayrak A (01 Ağustos 1984) Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar. Gıda 9 4
IEEE A. . Doğan ve A. . Bayrak, “Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 9, sy. 4, 1984.
ISNAD Doğan, Ayten - Bayrak, Ali. “Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9/4 (Ağustos 1984).
JAMA Doğan A, Bayrak A. Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1984;9.
MLA Doğan, Ayten ve Ali Bayrak. “Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 9, sy. 4, 1984.
Vancouver Doğan A, Bayrak A. Kıbrıs’ta Yetiştirilen Bazı Turunçgil Meyvelerinin Kabuk Yağları Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1984;9(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/