BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Oil Treatment and Storage Conditions on Shelf-life and Quality of Eggs (Turkish with English Abstract)

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 6, - , 01.12.1990

Öz

This study was performed to determine the effect of oil treatment on the quality of eggs under room temperature and refrigeration storage. Initially, 90 eggs which were gathered within 60 min after laying were taken and half o them were dipped into corn oil for 5 min and allowed to drain. Eggs were divided into four treatment groups: (1) Unoiled and stored at room temperature, (2) Unoiled and stored at refrigeration temperature, (3) Oiled and stored at room temperature, (4) Oiled and stored at refrigeration temperature. During a storage period of 10 weeks eggs were evaluated for Haugh unit, yolk index, albumen index, % weight loss and albumen pH. Comparisons were made for internal egg quality in white index, yolk index and Haugh unit values between the two storage conditions. Upon storage a decrease in albumen height, albumen index, yolk index and Haugh unit was observed. Moreover, oiling enabled the eggs to retain good quality as measured by above factors throughout the storage and refrigeration enhanced this beneficial effects.   

Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 6, - , 01.12.1990

Öz

Bu çalışma, değişik depolama sıcaklıkları ve sıvı yağ ile kaplamanın yumurtanın raf ömrü ve kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöresel (Gölbaşı-Ankara) bir tavuk çiftliğinden, yumurtlamadan hemen sonra geçen bir saat içinde toplanan 90 adet taze yumurta dört işlem grubuna ayrılmıştır: (1) Yağlanmamış ve oda sıcaklığında saklanan, (2) Yağlanmamış ve buzdolabında saklanan, (3) Yağlanmış ve oda sıcaklığında saklanan, (4) Yağlanmış ve buzdolabında saklanan. Bu dört gruptaki yumurtalar 10 haftalık araştırma süresi boyunca Haugh birimi, ak indeksi, sarı indeksi, % ağırlık kaybı ve albumen pH değerleri için incelemeye alınmıştır. Elde edilen deneysel sonuçlar göz önünde tutularak yumurtanın iç kalitesi açısından dört grup arasında karşılaştırmalar yapılmıştır. Buna göre, saklama süresince, bütün gruplarda, ak yüksekliği, sarı indeksi ve Haugh birimi değerlerinde azalmalar gözlenmiştir. Ancak, yağlama işleminin-yukarıdaki faktörler açısından değerlendirildiğinde-yumurta kalitesine olumlu etkileri olduğu ve buzdolabında saklamanın bu olumlu etkileri daha da geliştirdiği görülmüştür.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hülya Kahraman Bu kişi benim

Levent Bayındırlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Kahraman, H. ., & Bayındırlı, L. . (1990). Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri. Gıda, 15(6).
AMA Kahraman H, Bayındırlı L. Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri. GIDA. Aralık 1990;15(6).
Chicago Kahraman, Hülya, ve Levent Bayındırlı. “Yağ Kaplamanın Ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü Ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri”. Gıda 15, sy. 6 (Aralık 1990).
EndNote Kahraman H, Bayındırlı L (01 Aralık 1990) Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri. Gıda 15 6
IEEE H. . Kahraman ve L. . Bayındırlı, “Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri”, GIDA, c. 15, sy. 6, 1990.
ISNAD Kahraman, Hülya - Bayındırlı, Levent. “Yağ Kaplamanın Ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü Ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri”. Gıda 15/6 (Aralık 1990).
JAMA Kahraman H, Bayındırlı L. Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri. GIDA. 1990;15.
MLA Kahraman, Hülya ve Levent Bayındırlı. “Yağ Kaplamanın Ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü Ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri”. Gıda, c. 15, sy. 6, 1990.
Vancouver Kahraman H, Bayındırlı L. Yağ Kaplamanın ve Değişik Depo Sıcaklıklarının Yumurtanın Raf Ömrü ve Kalitesi Üzerindeki Etkileri. GIDA. 1990;15(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/