BibTex RIS Kaynak Göster

Microbiological Contamination and Spoilage of Cereals (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 01.02.2001

Öz

The exteriors of harvested grains retain some of the microorganisms they had while growing plus contamination from soil, insects and other sources. Freshly harvested grains contain a few thousand to millions of bacteria per gram and from none to several hundred thousand mold spores. Bacteria are mostly in the families Micrococcaceae, Lactobacillaceae, Pseudomonadaceae, Bacillaceae. Numerous different molds can be involved but the most common are species of Penidüium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus and Fusarium. Many of these molds produce mycotoxins; such as Aflatoxins (B1, B2, G1, G2), Ochratoxin A, Patulin, Luteoskyrin, Sterigmatocystin, Penicillic acid and etc. Cereals and cereal products spoiled by bacteria and molds represent a potential animal or human health hazard as well as great economic loss. 

Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 01.02.2001

Öz

Hasat edilmiş hububat tanelerinin dış yüzeyinde, toprak, böcek veya diğer çevresel faktörlerden kaynaklanan bulaşma nedeniyle bir miktar mikroorganizma bulunur. Yeni hasat edilmiş bir hububatın, gramında birkaç binden milyona kadar varan sayıda bakteri ve sıfırdan yüzbinlere ulaşan sayıda küf sporları bulunabilir. En çok bulunan bakteriler arasında; Micrococcus, Lactobacillus, Pseudomonas, Bacillus ve diğer cinslere ait türler yer alırken, çeşitli sayıda bulunan küflerden en sık rastlanılanları; Penicillium, Aspergillus, Mucor, Rhizopus ve Fusarium cinslerindendir. Bu küflerden birçoğu mikotoksin oluşturur. Bunlardan en önemlileri; Aflatoksinler (B1 B2, G1 G2), Ochratoksin A, Patulin, Luteoskyrin Strigmatosistin ve Penisilik asit'dir. Hububat ve hububat ürünlerinde görülen mikrobiyal kaynaklı bozulmalar, insan ve hayvan sağlığı açısından potansiyel bir risk olduğu kadar, önemli ekonomik kayıplara da neden olmaktadır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hülya Gül Bu kişi benim

Sami Özçelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gül, H. ., & Özçelik, S. . (2001). Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar. Gıda, 26(1).
AMA Gül H, Özçelik S. Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar. GIDA. Şubat 2001;26(1).
Chicago Gül, Hülya, ve Sami Özçelik. “Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma Ve Bozulmalar”. Gıda 26, sy. 1 (Şubat 2001).
EndNote Gül H, Özçelik S (01 Şubat 2001) Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar. Gıda 26 1
IEEE H. . Gül ve S. . Özçelik, “Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar”, GIDA, c. 26, sy. 1, 2001.
ISNAD Gül, Hülya - Özçelik, Sami. “Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma Ve Bozulmalar”. Gıda 26/1 (Şubat 2001).
JAMA Gül H, Özçelik S. Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar. GIDA. 2001;26.
MLA Gül, Hülya ve Sami Özçelik. “Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma Ve Bozulmalar”. Gıda, c. 26, sy. 1, 2001.
Vancouver Gül H, Özçelik S. Hububatlarda Mikrobiyal Bulaşma ve Bozulmalar. GIDA. 2001;26(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/