BibTex RIS Kaynak Göster

Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 01.02.2001

Öz

Bazı Fusarium türleri tarafından üretilen yeni bir mikotoksin grubu olan fumonisinler, insan ve hayvanlar tarafından alındıklarında tok-sik etki göstermektedir. Fumonisinlerin keşfi ile birlikte, yüksek oranda kanserojenik olan bu bileşiklere büyük ilgi gösterilmiş ve bu metabolit grubunun toksikolojisi üzerine çok sayıda çalışma yapılmıştır. Fumonisinier atlarda leukoencephalomalacia, domuzlarda pülminar ödemlere neden olmakta, farelerde hepatotoksik ve hepatokanserojenik etki göstermektedir. Bu metabolit grubu aynı zamanda insanlarda özefagus kanser riskini de artırmaktadır. Bu derlemede gıdalarda bazı Fusarium türleri tarafından üretilen bir mikotoksin grubu olan fumonisinlerin insan sağlığı açısından önemi ve bu metaboiit grubunun detoksifikasyonu konusunda yapılan çalışmalar özetlenmiştir.  

Importance of Fumonisins for Human Health and Their Detoxifications (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 1, - , 01.02.2001

Öz

Fumonisins a mycotoxin group produced by some Fusarium species are toxic when consumed by human and animals. Since the first report on fumonisins a lot of attention has been given to these highly carcinogenic compounds. This is reflected in more reviews on the toxicology of fumonisins. Fumonisins play a causal role in the occurrence of equine leukoencephalomalacia and pulmonary edema in pigs. Fumonisins are hepatotoxic and hepatocarcinogenic in rats. This metaboiit group has also been associated with an increased risk of human oesophageal cancer. In this review, the importance of fumonisins a mycotoxin group produced by some Fusarium species in foods, for human health and detoxification of these metabolites were summarized.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Kudret Erzurum Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erzurum, K. . (2001). Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. Gıda, 26(1).
AMA Erzurum K. Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. GIDA. Şubat 2001;26(1).
Chicago Erzurum, Kudret. “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ve Detoksifikasyonları”. Gıda 26, sy. 1 (Şubat 2001).
EndNote Erzurum K (01 Şubat 2001) Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. Gıda 26 1
IEEE K. . Erzurum, “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları”, GIDA, c. 26, sy. 1, 2001.
ISNAD Erzurum, Kudret. “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ve Detoksifikasyonları”. Gıda 26/1 (Şubat 2001).
JAMA Erzurum K. Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. GIDA. 2001;26.
MLA Erzurum, Kudret. “Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi Ve Detoksifikasyonları”. Gıda, c. 26, sy. 1, 2001.
Vancouver Erzurum K. Fumonisinlerin İnsan Sağlığı Açısından Önemi ve Detoksifikasyonları. GIDA. 2001;26(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/