BibTex RIS Kaynak Göster

Food Quality Control and Control Charts (in Turkish)

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 1, - , 01.02.1991

Öz

Kalite, bir ürünün kullanılma amacına uygunluk ya da tüketici beğenisini karşılama düzeyidir. Çoğu kez sanıldığı gibi mükemmellik düzeyi değildir. Çünkü ekonomik etkenlerin de dikkate alınması gerekmektedir. Konserve kutusunun kalay yerine altınla kaplanması ile daha mükemmel bir inertlik sağlanabilir. Ancak, ekonomik olarak taşınabilir olmadığı için bu durumda kalite düzeyinin yüksekliğinden söz edilmesi yanlıştır. Bir başka açıdan kalite, vaad edilen değil de yerine getirilen şey olduğuna göre, ancak kontrol uygulaması ile bir anlam kazanmaktadır. Kontrol ise (1) devlet, (2) tüketici, (3) işletmenin kendisi tarafından yapılmaktadır. Bunlardan devlet ve tüketici kontrolu, daha çok pazarlanmış ürüne yöneliktir ve dolayısı ile bir anlamda kusur arama işidir. Bununla birlikte, işletmeyi, kendisini kontrole zorladığı için olumsuz bir işlevi bulunmaktadır. Kuşkusuz en etkilisi, işletmenin kendisi tarafından uygulanan kontroldür ve böylece üründe belirlenen kalite düzeyi, önceden güvence altına alınmaktadır. Dolayısı ile, ülke çapında etkili bir gıda kontrolu ile işletmelerde kalite kontrol ünitesi bulunması arasında yakın bir ilişki vardır. Bu anlamda kalite kontrolu; özellikleri mevzuata uyan ve tüketici beğenisi kazanan özellikteki ürünün minimal maliyetle üretilmesi için işletmede belirli bir ünite tarafından yapılan kontrol işlemlerinin tümü olarak tanımlanabilir. Kalite kontrol ünitesi işletmeye; (1) reklamasyon oranının azalması, (2) firmaya güven kazandırılması, (3) tüketici beğenisinin geliştirilmesi, (4) çalışanların moral kazanması ve (5) maliyetin minimale düşmesi gibi birçok yarar sağlamaktadır.  

Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 1, - , 01.02.1991

Öz

Kalite, bir ürünün kullanılma amacına uygunluk ya da tüketici beğenisini karşılama düzeyidir. Çoğu kez sanıldığı gibi mükemmellik düzeyi değildir. Çünkü ekonomik etkenlerin de dikkate alınması gerekmektedir. Konserve kutusunun kalay yerine altınla kaplanması ile daha mükemmel bir inertlik sağlanabilir. Ancak, ekonomik olarak taşınabilir olmadığı için bu durumda kalite düzeyinin yüksekliğinden söz edilmesi yanlıştır. Bir başka açıdan kalite, vaad edilen değil de yerine getirilen şey olduğuna göre, ancak kontrol uygulaması ile bir anlam kazanmaktadır. Kontrol ise (1) devlet, (2) tüketici, (3) işletmenin kendisi tarafından yapılmaktadır. Bunlardan devlet ve tüketici kontrolu, daha çok pazarlanmış ürüne yöneliktir ve dolayısı ile bir anlamda kusur arama işidir. Bununla birlikte, işletmeyi, kendisini kontrole zorladığı için olumsuz bir işlevi bulunmaktadır. Kuşkusuz en etkilisi, işletmenin kendisi tarafından uygulanan kontroldür ve böylece üründe belirlenen kalite düzeyi, önceden güvence altına alınmaktadır. Dolayısı ile, ülke çapında etkili bir gıda kontrolu ile işletmelerde kalite kontrol ünitesi bulunması arasında yakın bir ilişki vardır. Bu anlamda kalite kontrolu; özellikleri mevzuata uyan ve tüketici beğenisi kazanan özellikteki ürünün minimal maliyetle üretilmesi için işletmede belirli bir ünite tarafından yapılan kontrol işlemlerinin tümü olarak tanımlanabilir. Kalite kontrol ünitesi işletmeye; (1) reklamasyon oranının azalması, (2) firmaya güven kazandırılması, (3) tüketici beğenisinin geliştirilmesi, (4) çalışanların moral kazanması ve (5) maliyetin minimale düşmesi gibi birçok yarar sağlamaktadır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aziz Ekşi Bu kişi benim

Feryal Karadeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ekşi, A. ., & Karadeniz, F. . (1991). Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları. Gıda, 16(1).
AMA Ekşi A, Karadeniz F. Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları. GIDA. Şubat 1991;16(1).
Chicago Ekşi, Aziz, ve Feryal Karadeniz. “Gıda Kalite Kontrolu Ve Kontrol Kartları”. Gıda 16, sy. 1 (Şubat 1991).
EndNote Ekşi A, Karadeniz F (01 Şubat 1991) Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları. Gıda 16 1
IEEE A. . Ekşi ve F. . Karadeniz, “Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları”, GIDA, c. 16, sy. 1, 1991.
ISNAD Ekşi, Aziz - Karadeniz, Feryal. “Gıda Kalite Kontrolu Ve Kontrol Kartları”. Gıda 16/1 (Şubat 1991).
JAMA Ekşi A, Karadeniz F. Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları. GIDA. 1991;16.
MLA Ekşi, Aziz ve Feryal Karadeniz. “Gıda Kalite Kontrolu Ve Kontrol Kartları”. Gıda, c. 16, sy. 1, 1991.
Vancouver Ekşi A, Karadeniz F. Gıda Kalite Kontrolu ve Kontrol Kartları. GIDA. 1991;16(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/