BibTex RIS Kaynak Göster

Enumeration of Coliforms, Fecal Coliforms and E. coli in Foods (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 2, - , 01.04.2001

Öz

In this research, total 1067 samples of pasteurized milk, yogurt, butter, ice cream, cheese, salad, delicatessen products, cookies, spices, fresh fruits and vegetables were enumerated for their contamination of coliform bacteria, fecal coliforms and E. coli. Enumeration was done by using the methods in TS/ISO 6063 and TS/ISO 7725 standards. According to results, the samples contained coliform bac¬teria, fecal coliforms and E. co//respectively in the rates of 58.3%; 44.4%; 20.4% for pasteurized milk (n» 108), 51.9%; 47.1%; 31.4% for yogurt (n» 102), 78.4%; 75.3%; 72.2% for cheese (n-97), 53.8%; 52.7%; 39.6% for butter (n-91), 75.7%, 59.2%; 29.1% for ice-cream (n-103), 100.0%; 91.7%; 78.6% for salad (n=84), 73.7%; 61.0%; 50.9% for delicatessen products (n- 228), 98.8%; 91.7%; 71.4% for cookies (n-84), 80.5%; 77.9; 54.5% for spices (n»77) and 87.1%; 75.3%; 52.7% for fresh fruit and vegetables (n= 93). These results indicate the presence of serious levels of fecal contamination in foods, thus causing a potential hazard for public health.

Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 2, - , 01.04.2001

Öz

Bu çalışmada pastörize süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, salata, şarküteri ürünleri, yaş pasta, baharatlar ve yaş meyve-sebze olmak üzere toplam 1067 gıda örneğinde TS 6063 ve TS 7725'e göre koliform grup bakteri, fekal koliform grup bakteri ve E. coli sayımı yapılmıştır. Analizler sonunda koliform bakteri, fekal koliformlar ve E. coli sırası ile pastörize sütte (n-108) %58.3; %44.4; %20.4, yoğurtta (n-102) %51.9; %47.1; %31.4, peynirde (n-97) %78.4; %75.3; %72.2, tereyağında (n-91) %53.8; %52.7; %39.6, dondurmada (n-103) %75.7; %59.2; %29.1, salatada (n-84) %100.0; %91.7; %78.6, şarküteri ürünlerinde (n= 228) %73.7, %61.0; %50.9, yaş pastada (n-84) %98.8, %91.7; %71.4, baharatlarda (n= 77) %80.5; %77.9; %54.5 ve yaş meyve-sebzede (n=93) %87.1; %75.3; %52.7 düzeyinde pozitif sonuç alın­mıştır. Bu bulgular analiz edilen gıda gruplarında kayda değer ölçüde fekal kontaminasyon ve buna bağlı olarak potansiyel tehlikenin büyük boyutlarda olduğunu göstermektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hilal B. Doğan Bu kişi benim

İbrahim Çakır Bu kişi benim

Fikret Keven Bu kişi benim

Serap Coşansu Bu kişi benim

Nadire Kıral Bu kişi benim

Tuba İnan Dağer Bu kişi benim

Gürcan Gürsu Bu kişi benim

A. Kadir Halkman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Doğan, H. B. ., Çakır, İ. ., Keven, F. ., Coşansu, S. ., vd. (2001). Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı. Gıda, 26(2).
AMA Doğan HB, Çakır İ, Keven F, Coşansu S, Kıral N, Dağer Tİ, Gürsu G, Halkman AK. Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı. GIDA. Nisan 2001;26(2).
Chicago Doğan, Hilal B., İbrahim Çakır, Fikret Keven, Serap Coşansu, Nadire Kıral, Tuba İnan Dağer, Gürcan Gürsu, ve A. Kadir Halkman. “Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform Ve E. Coli Varlığı”. Gıda 26, sy. 2 (Nisan 2001).
EndNote Doğan HB, Çakır İ, Keven F, Coşansu S, Kıral N, Dağer Tİ, Gürsu G, Halkman AK (01 Nisan 2001) Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı. Gıda 26 2
IEEE H. B. . Doğan, “Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı”, GIDA, c. 26, sy. 2, 2001.
ISNAD Doğan, Hilal B. vd. “Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform Ve E. Coli Varlığı”. Gıda 26/2 (Nisan 2001).
JAMA Doğan HB, Çakır İ, Keven F, Coşansu S, Kıral N, Dağer Tİ, Gürsu G, Halkman AK. Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı. GIDA. 2001;26.
MLA Doğan, Hilal B. vd. “Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform Ve E. Coli Varlığı”. Gıda, c. 26, sy. 2, 2001.
Vancouver Doğan HB, Çakır İ, Keven F, Coşansu S, Kıral N, Dağer Tİ, Gürsu G, Halkman AK. Çeşitli Gıdalarda Koliform, Fekal Koliform ve E. coli Varlığı. GIDA. 2001;26(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/