Food insecurity is the biggest issue of our century. In fact, one out of every seven people is undernourished. Worse still, the number of starving people is increasing although globally enough food is produced to feed the entire world. The major cause of hunger is regional differences in food production and consumption. Countries with a high prevalence of undernourishment have lower income levels. It would be difficult to correlate the number of starving people to the fluctuations in food prices. Although keeping food prices high will impede the accessibility of food in the short run, it may serve as a key for sustainable farming and food security in the long run. The proposed solutions to solve the problem such as westernized view, food justice, food sovereignty, regional corporation and food aid approaches have both positive and negative aspects. Therefore, a new approach is needed that focuses on widespread food production considering region, population and time.
Gıda güvencesizliği çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Öyle ki dünyada yaşayan 7 insandan 1’i açtır. Daha da kötüsü, gıda üretiminin yeterli olmasına karşılık açlığın yıldan yıla azalmamasıdır. Bunun başlıca nedeni gıda üretimindeki ve tüketimindeki bölgesel farklılıktır. Gelirden aldığı pay daha düşük olduğu için global güneyde açlık daha yaygındır. Fiyat dalgalanmaları ile aç insan sayısı arasında gerçekçi bir ilişki kurulması zordur. Yüksek fiyat kısa vadede yoksulların gıdaya ulaşmasını engellese bile uzun vadede sürdürülebilir çiftçiliğin ve gıda güvencesinin başlıca aracıdır. Açlığın çözümü için önerilen batı yaklaşımı, gıda adaleti, gıda egemenliği, bölgesel oluşum, gıda yardımı gibi yaklaşımların olumlu ve olumsuz yanları vardır. Bu nedenle, bölge, nüfus ve zaman bağlamında yaygın üretim odaklı yeni bir yaklaşım gereklidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 37 Sayı: 1 |