BibTex RIS Kaynak Göster

Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri (in Turkish)

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 3, - , 01.06.1991

Öz

Listeria monocytogenes son yıllarda gıdalarla bulaşan patojen bir mikroorganizma olarak gıda endüstrisinde önemli bir sorun haline gelmiştir. L. monocytogenes insanlarda ve hayvanlarda öldürücü olabilen Listeriosis hastalığının etkenidir (Farber ve Losos, 1988). Hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler ve immuna yetersizliği görülen yetişkinlerde hastalığa yakalanma eğilimi daha fazladır (Marth, 1988; Kaytanlı ve Kaytanlı, 1989). Özellikle 1983 yılından itibaren L. monocytogenes bulaşılı Meksika tipi beyaz peynir ve pastörize sütlerin neden olduğu en az 150 listeriosis vakasının ortaya çıkması ve bunların 54’ünün ölümle sonuçlanması (Ryser ve Marth, 1988) dikkatleri bu mikroorganizma üzerine çevrilmiş ve bu konuda yoğun araştırmalar başlatılmıştır.L. monocytogenes doğada çok yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bu bakteri bugüne kadar toprak, çamur, bitkiler, evcil çiftlik hayvanları, kümes hayvanları, balık ve diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, silolarda depolanan ürünler, yüzey suları, artık sular, dışkı ve lağım suları gibi pek çok kaynaktan izole edilmiştir (Brickett, 1988; Al-Ghazali, 1988).

Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 3, - , 01.06.1991

Öz

Listeria monocytogenes son yıllarda gıdalarla bulaşan patojen bir mikroorganizma olarak gıda endüstrisinde önemli bir sorun haline gelmiştir. L. monocytogenes insanlarda ve hayvanlarda öldürücü olabilen Listeriosis hastalığının etkenidir (Farber ve Losos, 1988). Hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler ve immuna yetersizliği görülen yetişkinlerde hastalığa yakalanma eğilimi daha fazladır (Marth, 1988; Kaytanlı ve Kaytanlı, 1989). Özellikle 1983 yılından itibaren L. monocytogenes bulaşılı Meksika tipi beyaz peynir ve pastörize sütlerin neden olduğu en az 150 listeriosis vakasının ortaya çıkması ve bunların 54’ünün ölümle sonuçlanması (Ryser ve Marth, 1988) dikkatleri bu mikroorganizma üzerine çevrilmiş ve bu konuda yoğun araştırmalar başlatılmıştır.L. monocytogenes doğada çok yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bu bakteri bugüne kadar toprak, çamur, bitkiler, evcil çiftlik hayvanları, kümes hayvanları, balık ve diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, silolarda depolanan ürünler, yüzey suları, artık sular, dışkı ve lağım suları gibi pek çok kaynaktan izole edilmiştir (Brickett, 1988; Al-Ghazali, 1988).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Süeda Çelik Bu kişi benim

Ayhan Temiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çelik, S. ., & Temiz, A. . (1991). Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri. Gıda, 16(3).
AMA Çelik S, Temiz A. Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri. GIDA. Haziran 1991;16(3).
Chicago Çelik, Süeda, ve Ayhan Temiz. “Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri”. Gıda 16, sy. 3 (Haziran 1991).
EndNote Çelik S, Temiz A (01 Haziran 1991) Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri. Gıda 16 3
IEEE S. . Çelik ve A. . Temiz, “Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri”, GIDA, c. 16, sy. 3, 1991.
ISNAD Çelik, Süeda - Temiz, Ayhan. “Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri”. Gıda 16/3 (Haziran 1991).
JAMA Çelik S, Temiz A. Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri. GIDA. 1991;16.
MLA Çelik, Süeda ve Ayhan Temiz. “Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri”. Gıda, c. 16, sy. 3, 1991.
Vancouver Çelik S, Temiz A. Listeria monocytogenes’in İzolasyon Yöntemleri. GIDA. 1991;16(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/