Cyperus esculentus L. is a kind of perennial grass-like plant native to Africa and Southern Europe which produces small sweet tubers called "chufa". The tuber has a taste typical of almond ör hazelnut. Chufa has a high content of starch (20.1 -41.7%), fat (20.9-30.2 %), sucrose (10.6-20.2 %) and crude fiber (5.1-15.1 %). They are used as human food in several countries around the Mediterranean Sea, particularly in Spain and eaten fresh, soaked in water, or dried and roasted. Also, it is used successfully as flavoring agents in the ice cream formulation. Sometimes roasted chufa is added to biscuit and other bakery products. But the best known application of the chufa in food industry is in the production of the "horchata de chufa". Chufa is only grown in the Institute of Çukurova Agricultural Research found in Adana, Turkey and not evaluated commercially.
Çok yıllık ot benzeri bir bitki olan Cyperus esculentus L. Afrika ve Güney Avrupa ülkelerinde doğal olarak yetişmekte ve küçük tatlı yumruları "chufa" olarak adlandırılmaktadır. Yumru badem veya fındığın tipik aromasına sahiptir. Chufanın kimyasal bileşiminde % 20,1-41,7 nişasta, % 20,9-30,2 yağ, % 10,6-20,2 şeker ve % 5,1-15,1 düzeyinde ham lif bulunmaktadır. Akdeniz ülkelerinde ve özellikle İspanya'da yumrular insan gıdası olarak kullanılmaktadır. Tüketimi genellikle taze, suda ıslatma, kurutma ve kavurma şeklinde olmaktadır. Buna ek olarak dondurma üretiminde flavor verici olarak kullanılmakta, kavrulmuş chufa parçaları bazı zamanlar bisküvi ve diğer fırın ürünlerine eklenebilmektedir. Fakat gıda endüstrisinde en yaygın kullanım alanı "horcata de chufa" olarak bilinen ürünün üretimidir. Chufa; Türkiye'de sadece Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsünde sınırlı miktarlarda üretilmekte ve ticari olarak değerlendirilmemektedir.
Karababa, E. ., Coşkuner, Y. ., & Nazlıcan, A. N. . (2001). Chufa Yumrusunun (Cyperus esculentus L.) Kimyasal Bileşimi ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce). Gıda, 26(4).
AMA
Karababa E, Coşkuner Y, Nazlıcan AN. Chufa Yumrusunun (Cyperus esculentus L.) Kimyasal Bileşimi ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce). GIDA. Ağustos 2001;26(4).
Chicago
Karababa, Erşan, Yalçın Coşkuner, ve Ahmet Nedim Nazlıcan. “Chufa Yumrusunun (Cyperus Esculentus L.) Kimyasal Bileşimi Ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce)”. Gıda 26, sy. 4 (Ağustos 2001).
EndNote
Karababa E, Coşkuner Y, Nazlıcan AN (01 Ağustos 2001) Chufa Yumrusunun (Cyperus esculentus L.) Kimyasal Bileşimi ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce). Gıda 26 4
IEEE
E. . Karababa, Y. . Coşkuner, ve A. N. . Nazlıcan, “Chufa Yumrusunun (Cyperus esculentus L.) Kimyasal Bileşimi ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce)”, GIDA, c. 26, sy. 4, 2001.
ISNAD
Karababa, Erşan vd. “Chufa Yumrusunun (Cyperus Esculentus L.) Kimyasal Bileşimi Ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce)”. Gıda 26/4 (Ağustos 2001).
JAMA
Karababa E, Coşkuner Y, Nazlıcan AN. Chufa Yumrusunun (Cyperus esculentus L.) Kimyasal Bileşimi ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce). GIDA. 2001;26.
MLA
Karababa, Erşan vd. “Chufa Yumrusunun (Cyperus Esculentus L.) Kimyasal Bileşimi Ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce)”. Gıda, c. 26, sy. 4, 2001.
Vancouver
Karababa E, Coşkuner Y, Nazlıcan AN. Chufa Yumrusunun (Cyperus esculentus L.) Kimyasal Bileşimi ve Teknolojik Değerlendirilmesi (İngilizce). GIDA. 2001;26(4).