BibTex RIS Kaynak Göster

Comparision of Two Different Extraction Methods fort he Determination of Free Aroma Compounds of the Must of Kalecik Karası Cultivar (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 6, - , 01.12.2001

Öz

In this study, free aroma compounds of the must of Kalecik karası were extracted by using Amberlite XAD-2 and liquid-liquid (dichloromethan) extraction methods and aroma compounds of these were determinated. Aroma compounds were analyzed by gas chromatography and identified by gas chromatography-mass spectrometry (GS-MS). Findings from two different extraction methods were compared. With liquid-liquid extraction method nineteen free (8 alcohols, 1 terpen, 5 acids, 4 esters) aroma compounds and with Amberlite XAD-2 extraction method seventeen free (8 alcohols, 1 terpen, 4 acids, 4 esters) aroma compounds were identified. Results indicated that there are no significant differences between two extraction methods.   

Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 6, - , 01.12.2001

Öz

Bu çalışmada Kalecik karası sırasındaki serbest aroma maddeleri Amberlit XAD-2 reçinesi ve sıvı-sıvı (iklorometan) ekstraksiyon yöntemleri ile ekstrakte edilmiş ve elde edilen ekstraktlarda aroma maddeleri belirlenmiştir. Aroma maddelerinin analizleri gaz kromatografisinde gerçekleştirilmiş ve bu maddelerinin tanısında gaz kromatografisi-kütle spektrometresi kullanılmıştır. Analiz sonuçları, uygulanan ekstraksiyon yöntemine göre kıyaslanmıştır. Dikiorometan ile yapılan sıvı-sıvı ektraksiyonda şırada, 8 adet alkol, 1 adet terpen, 5 adet uçucu asit ve 4 adet ester olmak üzere toplam 18 adet serbest aroma maddesi ve Amberlit XAD-2 reçinesi kullanılarak yapılan ekstraksiyonda ise 8 adet alkol, 1 adet terpen, 4 adet uçucu asit ve 4 adet ester olmak üzere toplam 17 adet serbest aroma maddesi belirlenmiştir. Her iki ekstraksiyon yöntemi arasmda şıradaki serbest aroma maddeleri bakımından, belirgin bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serkan Selli Bu kişi benim

Turgut Cabaroğlu Bu kişi benim

Ahmet Canbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Selli, S. ., Cabaroğlu, T. ., & Canbaş, A. . (2001). Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması. Gıda, 26(6).
AMA Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A. Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması. GIDA. Aralık 2001;26(6).
Chicago Selli, Serkan, Turgut Cabaroğlu, ve Ahmet Canbaş. “Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması”. Gıda 26, sy. 6 (Aralık 2001).
EndNote Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A (01 Aralık 2001) Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması. Gıda 26 6
IEEE S. . Selli, T. . Cabaroğlu, ve A. . Canbaş, “Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması”, GIDA, c. 26, sy. 6, 2001.
ISNAD Selli, Serkan vd. “Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması”. Gıda 26/6 (Aralık 2001).
JAMA Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A. Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması. GIDA. 2001;26.
MLA Selli, Serkan vd. “Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması”. Gıda, c. 26, sy. 6, 2001.
Vancouver Selli S, Cabaroğlu T, Canbaş A. Kalecik Karası Sırasındaki Serbest Aroma Maddelerinin Tayininde İki Farklı Ekstraksiyon Yönteminin Kıyaslanması. GIDA. 2001;26(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/