BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of some Table and Wine Grape Varieties Grown in Turkey by Isoenzyme Identification (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 6, - , 01.12.2001

Öz

For both grape species and varieties, the morphological characters used for description are often strongly influenced by environmental factors and tissue ages, resulting in large variations in phenotype. For these reason, it was decided to use electrophoretic separation of isozymes from ripe berries of grape varieties. In this research, varieties were chosen because of their commercial importance and their availability at the Ankara University, Agricultural Faculty, Research and Experimental Vineyard. Enzyme banding patterns for 14 varieties of wine and table grapes were determined by polyacylamide gel electrophoresis. Enzymes were extracted from ripe berries of each variety. Enzyme bands were detected by developing the gels in a buffered solution that produced an insoluble dye at the site of enzyme activity. The varieties were assayed for Catechol Oxidase (CO) and Esterase (EST). Both enzymes were found quite useful for distinguishing varieties.   

Türkiye'de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 6, - , 01.12.2001

Öz

Asma tür ve çeşitlerinin teşhisinde kullanılan morfolojik özellikler çok büyük oranda çevre faktörleri ve incelenen dokunun yaşı gibi faktörler tarafından etkilendiğinden, fenotipte oldukça büyük bir varyasyona sebep olmaktadır. İşte bu nedenle, bu çalışmada üzüm çeşitlerinin olgun tanelerinden elde edilen enzimlerin elektroforetik olarak ayrımları amaçlanmıştır. Bu çalışmada kullanılan üzüm çeşitleri, ticari önem durumu ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama bağındaki uygunluk durumlarına göre seçilmişlerdir. Türkiye'de yetiştirilen sofralık ve şaraplık 14 üzüm çeşidinin 2 farklı enzim sisteminde izoenzim bantları poliakrilamid jel elektroforez tekniği ile belirlenmiştir. Enzim kaynağı olarak olgun taneler kullanılmıştır. Enzim banttan her enzim sistemi için kullanılan boya ilaveli buffer çözeltisi içerisinde jel'in enzim aktivitesi bulunan kısmının boyanması sonucu belirlenmiştir. Çeşitlerin ayrımı amacıyla Catechol Oxidase (CO) ve Esterase (EST) enzim sistemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda bu enzim sistemlerinin herikisinin de çeşitlerin teşhisinde oldukça etkili oldukları tespit edilmiştir.     

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gökhan Söylemezoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Söylemezoğlu, G. . (2001). Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. Gıda, 26(6).
AMA Söylemezoğlu G. Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. GIDA. Aralık 2001;26(6).
Chicago Söylemezoğlu, Gökhan. “Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sofralık Ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”. Gıda 26, sy. 6 (Aralık 2001).
EndNote Söylemezoğlu G (01 Aralık 2001) Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. Gıda 26 6
IEEE G. . Söylemezoğlu, “Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”, GIDA, c. 26, sy. 6, 2001.
ISNAD Söylemezoğlu, Gökhan. “Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sofralık Ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”. Gıda 26/6 (Aralık 2001).
JAMA Söylemezoğlu G. Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. GIDA. 2001;26.
MLA Söylemezoğlu, Gökhan. “Türkiye’de Yetiştirilen Bazı Sofralık Ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri”. Gıda, c. 26, sy. 6, 2001.
Vancouver Söylemezoğlu G. Türkiye’de Yetiştirilen bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin İzoenzimlerden Yararlanılarak Teşhisleri. GIDA. 2001;26(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/