BibTex RIS Kaynak Göster

State of Turkish Food Industry and Its Future (in Turkish)

Yıl 1992, Cilt: 17 Sayı: 1, - , 01.02.1992

Öz

  Gıda sanayii, tarımsal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayii dalıdır. Gıda muhafazası amacı ile soğuk muhafaza, kurutma, donmuş muhafaza, sterilizasyon ve pastörizasyon, iyonize radyasyon, kimyasal muhafaza, vakum veya modifiye atmosfer ambalajlama gibi teknikler uygulanmaktadır. Uygulanan teknik, gıdadan gıdaya ülkeden ülkeye ve zaman içerisinde farklılık göstermektedir. Uygun tekniğin belirlenmesinde; gıdanın tipik özellikleri, kalitenin korunma durumu, maliyetin değişkenliği ve çevre koruma gibi etkenler dikkate alınmaktadır. Gıda sanayiinin kendine özgü iki işlevi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, tarımsal üretim artışının güvencesi olmasıdır. Bilindiği gibi tarımsal hammadde hasat, kesim veya sağımdan sonra kısa sürede bozulmaktadır. Eğer yeterli bir işleme veya muhafaza kapasitesi yoksa, tarımsal üretimde kayıp ve bozulma oranının artması kaçınılmazdır, üretim artışından beklenen sonucun alınması olanaksızıdır. Bu işlev, önemli ölçüde gıda sanayii tarafından yerine getirilmektedir.  

Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği

Yıl 1992, Cilt: 17 Sayı: 1, - , 01.02.1992

Öz

  Gıda sanayii, tarımsal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayii dalıdır. Gıda muhafazası amacı ile soğuk muhafaza, kurutma, donmuş muhafaza, sterilizasyon ve pastörizasyon, iyonize radyasyon, kimyasal muhafaza, vakum veya modifiye atmosfer ambalajlama gibi teknikler uygulanmaktadır. Uygulanan teknik, gıdadan gıdaya ülkeden ülkeye ve zaman içerisinde farklılık göstermektedir. Uygun tekniğin belirlenmesinde; gıdanın tipik özellikleri, kalitenin korunma durumu, maliyetin değişkenliği ve çevre koruma gibi etkenler dikkate alınmaktadır. Gıda sanayiinin kendine özgü iki işlevi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, tarımsal üretim artışının güvencesi olmasıdır. Bilindiği gibi tarımsal hammadde hasat, kesim veya sağımdan sonra kısa sürede bozulmaktadır. Eğer yeterli bir işleme veya muhafaza kapasitesi yoksa, tarımsal üretimde kayıp ve bozulma oranının artması kaçınılmazdır, üretim artışından beklenen sonucun alınması olanaksızıdır. Bu işlev, önemli ölçüde gıda sanayii tarafından yerine getirilmektedir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aziz Ekşi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ekşi, A. . (1992). Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. Gıda, 17(1).
AMA Ekşi A. Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. GIDA. Şubat 1992;17(1).
Chicago Ekşi, Aziz. “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu Ve Geleceği”. Gıda 17, sy. 1 (Şubat 1992).
EndNote Ekşi A (01 Şubat 1992) Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. Gıda 17 1
IEEE A. . Ekşi, “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği”, GIDA, c. 17, sy. 1, 1992.
ISNAD Ekşi, Aziz. “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu Ve Geleceği”. Gıda 17/1 (Şubat 1992).
JAMA Ekşi A. Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. GIDA. 1992;17.
MLA Ekşi, Aziz. “Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu Ve Geleceği”. Gıda, c. 17, sy. 1, 1992.
Vancouver Ekşi A. Türkiye’de Gıda Sanayiinin Durumu ve Geleceği. GIDA. 1992;17(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/