BibTex RIS Kaynak Göster

Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi

Yıl 2002, Cilt: 27 Sayı: 2, - , 01.04.2002

Öz

Bu araştırmada 4 farklı fenotik asit (ferutik asit, klorojenik asit, gallik asit, kafeik asit) ile 3 farklı antosiyanin pigmentinin [kuromanin klorid (Cn-3-GI), kerasiyanin klorid (Cn-3-Rut), ideain kiorid (Cn-3-Ga)] ve bunların kendi aralarında oluşturdukları kopigmentlerin antioksidatif etkileri p-karoten ağartma yöntemi İle saptanmıştır. Araştırma sonuçları, ferulik asit ve ideainin çok güçlü antioksidatif etkiye sahip olduğunu, ayrıca ferulik asitin kuromanin ve kerasiyanin ile oluşturduğu kopigmentlerde sinerjik etki oluştuğunu ortaya koymuştur.  

Determination of Antioxidant Activity of some Phenolic Acids, Anthocyanin Pigments and Their Copigments (Turkish with English Abstract)

Yıl 2002, Cilt: 27 Sayı: 2, - , 01.04.2002

Öz

The antioxidative activities of four phenolic acids (ferulic acid, chlorogenic acid, gallic acid, caffeic acid), three anthocyanin pigments [kuromanin chloride (Cn-3-Gl, keracyanin chloride (Cn-3-Rut), ideain chloride (Cn-3-Ga)] and their copigments were determined by using p-carotene bleaching method. The results revealed that ferulic acid and ideain chloride had strong antioxidative effect. The copigments of ferulic acid showed synergistic effects with kuromanin chloride and keracyanin chloride.The antioxidant activities of kuromanin were found with phenolic acids, such as ferulic, chlorogenic, gallic and caffeic acid varied between 67.4-75.7; 47.2-65.2; 21.4-43.1 and 34.1-46.0, respectively. The activities of keracyanin with same phenolic acids were found as between 61.9-74.6; 39.8-63.5; 40.8-41.9 and 44.5-47.5, respectively. Meanwhile, activities for ideain were found as 66.2-73.3; 47.9-57.2; 31.0-41.7 and 36.2-50.3, respectively. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ender Poyrazoğlu Bu kişi benim

Sedat Velioğlu Bu kişi benim

Nevzat Artık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Poyrazoğlu, E. ., Velioğlu, S. ., & Artık, N. . (2002). Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi. Gıda, 27(2).
AMA Poyrazoğlu E, Velioğlu S, Artık N. Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi. GIDA. Nisan 2002;27(2).
Chicago Poyrazoğlu, Ender, Sedat Velioğlu, ve Nevzat Artık. “Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin Ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi”. Gıda 27, sy. 2 (Nisan 2002).
EndNote Poyrazoğlu E, Velioğlu S, Artık N (01 Nisan 2002) Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi. Gıda 27 2
IEEE E. . Poyrazoğlu, S. . Velioğlu, ve N. . Artık, “Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi”, GIDA, c. 27, sy. 2, 2002.
ISNAD Poyrazoğlu, Ender vd. “Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin Ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi”. Gıda 27/2 (Nisan 2002).
JAMA Poyrazoğlu E, Velioğlu S, Artık N. Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi. GIDA. 2002;27.
MLA Poyrazoğlu, Ender vd. “Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin Ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi”. Gıda, c. 27, sy. 2, 2002.
Vancouver Poyrazoğlu E, Velioğlu S, Artık N. Bazı Fenolik Asitlerin, Antosiyanin Pigmentlerinin ve Bunların Oluşturdukları Kopigmentlerin Antioksidan Etkilerinin Belirlenmesi. GIDA. 2002;27(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/