In this study the use of soapwort extract powder, which was obtained by spray drying of water extracts of soapwort roots, was investigated in the production of tahin halva. The tahin halva samples produced with soapwort extract powder were compared with those produced with traditional methods by the use of soapwort extract for their texture, color (L, a, b) values and sensorial properties. Depending on the comparison of the tahin halva samples produced with the soapwort extract powder and those produced with traditional methods by the use of soapwort extract; there was no difference for textural properties determined with penetration and cutting tests, on the evaluation of the color values only L values were higher for the samples those produced with the soapwort extract powder and it was found that there was no statistical difference for the sensorial evaluation results between two sample groups.
Soapwort extract soapwort extract powder saponin Turkish halva spray drying texture profile analysis TPA
Bu çalışmada, çöven köklerinden katı sıvı ekstraksiyonu ile elde edilmiş olan çöven ekstraktının püskürtmeli kurutucuda kurutulması ve kurutma sonucunda elde edilen çöven ekstraktı tozunun tahin helvası üretiminde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Çöven ekstraktı tozu kullanılarak üretilen tahin helvaları, çöven ekstraktı kullanılarak geleneksel yöntemle üretilen tahin helvaları ile doku, renk (L, a, b) ve duyusal özellikleri açısından karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, çöven ekstraktı tozu kullanılarak üretilen tahin helvası örnekleri ile çöven ekstraktı kullanılarak geleneksel yöntemle üretilen tahin helvası örneklerinin arasında delme ve kesme testleri ile yapılan doku analizlerinde fark olmadığı, L, a, b değerleri incelendiğinde sadece L değerinin çöven ekstraktı tozu kullanılarak üretilen tahin helvası örneklerinde önemli düzeyde yüksek çıktığı, duyusal analizde ise örnekler arasında istatistiksel bir fark olmadığı görülmüştür.
Çöven ekstraktı çöven ekstraktı tozu saponin Türk helvası püskürtmeli kurutma doku profil analizi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 38 Sayı: 2 |