BibTex RIS Kaynak Göster

The Usage of Soapwort Extract Powder in Tahin Halva Production (Turkish with English Abstract)

Yıl 2013, Cilt: 38 Sayı: 2, 95 - 101, 01.04.2013

Öz

In this study the use of soapwort extract powder, which was obtained by spray drying of water extracts of soapwort roots, was investigated in the production of tahin halva. The tahin halva samples produced with soapwort extract powder were compared with those produced with traditional methods by the use of soapwort extract for their texture, color (L, a, b) values and sensorial properties. Depending on the comparison of the tahin halva samples produced with the soapwort extract powder and those produced with traditional methods by the use of soapwort extract; there was no difference for textural properties determined with penetration and cutting tests, on the evaluation of the color values only L values were higher for the samples those produced with the soapwort extract powder and it was found that there was no statistical difference for the sensorial evaluation results between two sample groups.

Kaynakça

  • Güven S, Demirel NN, Kırca A, Günefler O. Kaptan M., 2007, Tahin helvalarının kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine üretim aflamalarının etkisi. TÜB‹TAK TOVAG 104O209 no'lu proje raporu.
  • Türkiye ‹statistik Kurumu, www.tuik.gov.tr
  • Batu A, Elyıldırım F, 2009, Geleneksel helva üretim teknolojisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 4, No: 3, 32-43
  • Meydani E. 2008, Samsun'da üretilen sade tahin helvalarının özellikleri. Yüksek lisans tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 74 s.
  • Uluöz M, Yi¤it V, Gözlü, S. 1975. Tahin Helvasında Ya¤ın Stabilitesinin Arttırılması Üzerinde Arafltırmalar. TÜB‹TAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Arafltırma Enstitüsü, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yay. No:9, Gebze- Kocaeli
  • Baylan N, Artık N, Cemero¤lu B., 1993. Tahin Helvalarında Saponin Miktarı Üzerine Arafltırma, Do¤a - Tr. J. of Agricultural and Forestry, 17, 785- 800.
  • Yurdagel Ü, Birim ‹, Sa¤lam R. 1994. Çöven Kökü Özütünün Eldesi ve Bileflimi Üzerine Arafltırmalar, E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi: Gıda Mühendisli¤i, 11(1-2), 165-170
  • Ünsal M, Nas S. 1995. Tahin Helvasının ve Ya¤ının Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, GIDA, 20(1), 43-47
  • Battal H. 2002. Çöven Ekstraktı Üretimi Üzerine Bir Arafltırma, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 44s. 10. ‹nan M. 2006. Çukurova Koflullarında Farklı Kökenli Çöven (Gypsophila Sp.) Türlerinde Kök Verimleri ve Saponin ‹çeriklerinin Arafltırılması, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 90s. 101

Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması

Yıl 2013, Cilt: 38 Sayı: 2, 95 - 101, 01.04.2013

Öz

Bu çalışmada, çöven köklerinden katı sıvı ekstraksiyonu ile elde edilmiş olan çöven ekstraktının püskürtmeli kurutucuda kurutulması ve kurutma sonucunda elde edilen çöven ekstraktı tozunun tahin helvası üretiminde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Çöven ekstraktı tozu kullanılarak üretilen tahin helvaları, çöven ekstraktı kullanılarak geleneksel yöntemle üretilen tahin helvaları ile doku, renk (L, a, b) ve duyusal özellikleri açısından karşılaştırılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde, çöven ekstraktı tozu kullanılarak üretilen tahin helvası örnekleri ile çöven ekstraktı kullanılarak geleneksel yöntemle üretilen tahin helvası örneklerinin arasında delme ve kesme testleri ile yapılan doku analizlerinde fark olmadığı, L, a, b değerleri incelendiğinde sadece L değerinin çöven ekstraktı tozu kullanılarak üretilen tahin helvası örneklerinde önemli düzeyde yüksek çıktığı, duyusal analizde ise örnekler arasında istatistiksel bir fark olmadığı görülmüştür.  

Kaynakça

  • Güven S, Demirel NN, Kırca A, Günefler O. Kaptan M., 2007, Tahin helvalarının kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesine üretim aflamalarının etkisi. TÜB‹TAK TOVAG 104O209 no'lu proje raporu.
  • Türkiye ‹statistik Kurumu, www.tuik.gov.tr
  • Batu A, Elyıldırım F, 2009, Geleneksel helva üretim teknolojisi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 4, No: 3, 32-43
  • Meydani E. 2008, Samsun'da üretilen sade tahin helvalarının özellikleri. Yüksek lisans tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun, 74 s.
  • Uluöz M, Yi¤it V, Gözlü, S. 1975. Tahin Helvasında Ya¤ın Stabilitesinin Arttırılması Üzerinde Arafltırmalar. TÜB‹TAK Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Arafltırma Enstitüsü, Beslenme ve Gıda Teknolojisi Bölümü Yay. No:9, Gebze- Kocaeli
  • Baylan N, Artık N, Cemero¤lu B., 1993. Tahin Helvalarında Saponin Miktarı Üzerine Arafltırma, Do¤a - Tr. J. of Agricultural and Forestry, 17, 785- 800.
  • Yurdagel Ü, Birim ‹, Sa¤lam R. 1994. Çöven Kökü Özütünün Eldesi ve Bileflimi Üzerine Arafltırmalar, E.Ü. Mühendislik Fakültesi Dergisi: Gıda Mühendisli¤i, 11(1-2), 165-170
  • Ünsal M, Nas S. 1995. Tahin Helvasının ve Ya¤ının Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, GIDA, 20(1), 43-47
  • Battal H. 2002. Çöven Ekstraktı Üretimi Üzerine Bir Arafltırma, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 44s. 10. ‹nan M. 2006. Çukurova Koflullarında Farklı Kökenli Çöven (Gypsophila Sp.) Türlerinde Kök Verimleri ve Saponin ‹çeriklerinin Arafltırılması, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 90s. 101
Toplam 9 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Fikret Pazır Bu kişi benim

Onur Özdikicierler Bu kişi benim

Nur Dirim Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 38 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Pazır, F. ., Özdikicierler, O. ., & Dirim, N. . (2013). Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması. Gıda, 38(2), 95-101.
AMA Pazır F, Özdikicierler O, Dirim N. Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması. GIDA. Nisan 2013;38(2):95-101.
Chicago Pazır, Fikret, Onur Özdikicierler, ve Nur Dirim. “Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması”. Gıda 38, sy. 2 (Nisan 2013): 95-101.
EndNote Pazır F, Özdikicierler O, Dirim N (01 Nisan 2013) Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması. Gıda 38 2 95–101.
IEEE F. . Pazır, O. . Özdikicierler, ve N. . Dirim, “Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması”, GIDA, c. 38, sy. 2, ss. 95–101, 2013.
ISNAD Pazır, Fikret vd. “Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması”. Gıda 38/2 (Nisan 2013), 95-101.
JAMA Pazır F, Özdikicierler O, Dirim N. Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması. GIDA. 2013;38:95–101.
MLA Pazır, Fikret vd. “Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması”. Gıda, c. 38, sy. 2, 2013, ss. 95-101.
Vancouver Pazır F, Özdikicierler O, Dirim N. Tahin Helvası Üretiminde Çöven Ekstraktı Tozunun Kullanılması. GIDA. 2013;38(2):95-101.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/