BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Suitability of Muscat Grapes Grown in Tarsus Region of Turkey fort he Production of Dessert Wine (Turkish with English Abstract)

Yıl 2002, Cilt: 27 Sayı: 3, - , 01.06.2002

Öz

The aim of this study was to investigate the suitability of Muscat grapes grown in Tarsus region of Turkey for the production of dessert wine. Must obtained from Muscat grapes (64 Oechsle degree) was spontaneously fermented. To produce sweet type of dessert wines, when Oechsle degree dropped to 45, certain amount of partially fermented must was removed and potable ethanol was added to stop the fermentation. Same procedure was done for the production of semidry and dry wines at 42 and 23 Oechsle degrees, respectively. The ethanol content presupposed of dessert wines was approximately %16 by volume. Wines were, then, matured, fined, filtered and bottled. They were evaluated by chemical and sensory analyses. The alcohol content of dessert wines varied from 15.7% to 16.5% by volume, total acidity from 53 me/l to 55 me/l, volatile acidity from 9 me/l to 10 me/l and reducing sugar from 32.5 g/l to 95.0 g/l. Sweet type of dessert wines was the most preferred one according to sensory test. 

Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 2002, Cilt: 27 Sayı: 3, - , 01.06.2002

Öz

Bu çalışma, Tarsus yöresinde yetiştirilen Misket (Muscat Rein de Vigne) üzümünün tatlı şarap üretimine elverişlilik durumunu belirlemek amacıyla ele alınmıştır. Misket üzümünden elde edilen ve öksele derecesi 64 olan şıra, spontan olarak fermantasyona terk edilmiştir. Öksele derecesi, tatlı şarap üretimi için 45'e, yarı tatlı şarap üretimi için 32'ye ve sek tatlı şarap üretimi için 23'e düştüğünde, %95'lik içki alkolü ilave edilerek fermentasyon durdurulmuştur. Böylece üç farklı şeker içeriğine sahip tatlı şaraplar elde edilmiştir. Elde edilen şaraplar, dinlendirilmiş, durultulmuş, süzülmüş ve şişelenmiştir. Daha sonra da şarapların kimyasal ve duyusal analizleri yapılmıştır. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, tatlı şaraplarda alkol miktarı, hacim olarak %15.7 ile %16.5, toplam asit miktarı 53 ile 55 me/l, uçar asit miktarı 9 ile 10 me/l ve indirgen şeker miktarı 32.5 ile 95.0 g/l arasında değişmiştir. Duyusal değerlendirme sonunda, en fazla tercih edilen tatlı tip misket şarabı olmuştur.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ahmet Canbaş Bu kişi benim

Hüseyin Erten Bu kişi benim

Banu Sanlı Bu kişi benim

Serkan Selli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 27 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Canbaş, A. ., Erten, H. ., Sanlı, B. ., Selli, S. . (2002). Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma. Gıda, 27(3).
AMA Canbaş A, Erten H, Sanlı B, Selli S. Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma. GIDA. Haziran 2002;27(3).
Chicago Canbaş, Ahmet, Hüseyin Erten, Banu Sanlı, ve Serkan Selli. “Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 27, sy. 3 (Haziran 2002).
EndNote Canbaş A, Erten H, Sanlı B, Selli S (01 Haziran 2002) Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma. Gıda 27 3
IEEE A. . Canbaş, H. . Erten, B. . Sanlı, ve S. . Selli, “Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma”, GIDA, c. 27, sy. 3, 2002.
ISNAD Canbaş, Ahmet vd. “Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda 27/3 (Haziran 2002).
JAMA Canbaş A, Erten H, Sanlı B, Selli S. Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma. GIDA. 2002;27.
MLA Canbaş, Ahmet vd. “Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma”. Gıda, c. 27, sy. 3, 2002.
Vancouver Canbaş A, Erten H, Sanlı B, Selli S. Tarsus Yöresinde Yetiştirilen Misket Üzümünün Tatlı Şaraba Elverişliliği Üzerinde Bir Araştırma. GIDA. 2002;27(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/