This study has been done for producing pure aflatoxins in the Laboratory with common equipments, which shall be used in research and control. For this purpose. Aspergillus flavus isolate is developed on moisturized and sterilised rice, at 28 oC for 10 days. Substrate is extracted with chloroform and aflatoxins are removed by hexane crystallisation. Aflatoxins are separated in a column which contain silicagel HR. Separation process is monitored by TLC. Factions which contain pure aflatoxin B1 are pooled and concentrated. In this study 3.9 mg chromatographically pure aflatoxin B1 is obtained from 250 g rice. Production procedure is explained in “Method” section.
Bu çalışma araştırma ve kontrol çalışmalarında kullanılabilecek saflıkta aflatoksinlerin genel laboratuvar imkanları ile elde edilme olanağını incelemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla nemlendirilerek sterilize edilen pirinç üzerinde Aspergillus flavusizolatı 28 oC’de 10 gün geliştirildikten sonra vasat kloroformla ekstrakte edilmiştir. Yoğunlaştırılan ekstrakttan aflatoksinler hegzanla kristalize edilerek ayrıldıktan sonra silikajel HR ile doldurulmuş kolonda ayrıma tabi tutulmuş ve kolon kromatografisinin gidişi ince tabaka kromatografisi ile takip edilmiştir. Saf halde aflatoksin B1 ihtiva eden fraksiyonlar birleştirilip yoğunlaştırılmıştır. Bu çalışmada 250 g pirinçten 3.9 kromatografik saflıkta aflatoksin B1 elde edilmiştir. Yöntem metot bölümünde izah edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 2 |