BibTex RIS Kaynak Göster

Nutritional Properties and Potential Values of Cordia Sebestena Seed and Seed Oil (in English)

Yıl 2013, Cilt: 38 Sayı: 3, 127 - 133, 01.06.2013

Öz

The impetus for development of underutilized, lesser known seed and seed oils for domestic and industrial applications is derived from the overdependence on the well known ones and the resultant high cost of such. This study was therefore conducted to evaluate the nutritional properties of Cordia sebestena seed and seed oil for their potential applications. Proximate analysis, mineral components and anti-nutritional factors were investigated in the seed while the seed oil was characterized and investigated for its fatty acid profile using various methods reported in literatures. The results show that the seed could be a good source of oil (40.3 ± 0.8%) and protein (11.5 ± 0.6%). It could also supply some macronutrients like Mg, Ca and Na along with Zn which is an essential micronutrient. The anti-nutrient contents, phytate, tannins and oxalate were high and can be drawbacks to the applications of the seed in food. These may be removed by domestic processing. The properties of the seed oil show that it may be useful in alkyd resin synthesis, biodiesel and soap production. The fatty acid profile shows that the seed oil has predominantly oleic acid (C18:1) being 71.1% of the total fatty acid in the oil which is good for human consumption. Cordia sebestena seed and seed oil demonstrate potentially valuable applications, there is however need to further study the amino acid profile of the seed oil and the effects of domestic processing on the anti-nutrient components.

Kaynakça

  • Akintayo ET, Bayer E. 2002. Characterization and some possible uses of Plukenetia conophora and Adenopus breviflorus seeds and seed oils. Bioresour Technol, 85, 95-97.
  • Dai J, Sorribas A, Yoshida WY, Williams PG. 2010. Sebestenoids A–D, BACE1 inhibitors from

Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce)

Yıl 2013, Cilt: 38 Sayı: 3, 127 - 133, 01.06.2013

Öz

Az kullanılan hammaddelerin geliştirilmesinin ivme kazanması ile iyi bilinen tohum ve tohum yağlarına olan aşırı bağımlılıktan ve bunun sonucundaki yüksek maliyetten dolayı geleneksel ve endüstriyel uygulamalar için az bilinen tohum ve tohum yağları türetilmiştir. Bu nedenle Cordia sebestena tohum ve tohum yağının kullanım potansiyeli bakımından besinsel özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik bu çalışma yapılmıştır. Tohum yağında literatürde rapor edilen çeşitli analizler kullanılarak yağ asidi profili incelenmiş ve karakterize edilmişken, tohumda ise genel bileşim, mineral bileşenler ve anti-besinsel faktörler araştırılmıştır. Sonuçlar tohumun iyi bir yağ (%40.3 ± 0.8) ve protein (%11.5 ± 0.6) kaynağı olabileceğini göstermektedir. Tohum aynı zamanda Mg, Ca ve Na benzeri bazı makro-elementler ile esansiyel bir mikro-element olan Zn kaynağı olabilir. Anti-besinlerden fitat, tanen ve oksalat içeriği yüksektir ve gıdalarda tohumun kullanımı sakıncalı olabilir. Bu maddeler belki geleneksel gıda işleme yöntemleri ile giderilebilir. Tohum yağının özellikleri onun alkid reçine sentezinde, biyodizel ve sabun üretiminde kullanışlı olabileceğini göstermektedir. Yağ asidi profili toplam yağın %71.1 oranında insan tüketimi için iyi bir yağ asidi olan oleik asiti (C18:1) ağırlıklı olarak bulundurduğunu göstermektedir. Cordia sebestena tohumu ve tohum yağının önemli kullanım alanları olabileceği görülmüştür, ancak tohum yağının aminoasit profili ve anti-besinler üzerine geleneksel işlemlerin etkileri konularında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kaynakça

  • Akintayo ET, Bayer E. 2002. Characterization and some possible uses of Plukenetia conophora and Adenopus breviflorus seeds and seed oils. Bioresour Technol, 85, 95-97.
  • Dai J, Sorribas A, Yoshida WY, Williams PG. 2010. Sebestenoids A–D, BACE1 inhibitors from
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Foluso O. Agunbiade Bu kişi benim

Charles B. Adeosun And Gbenga G. Daramola Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 38 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Agunbiade, F. O. ., & Daramola, C. B. A. A. G. G. . (2013). Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce). Gıda, 38(3), 127-133.
AMA Agunbiade FO, Daramola CBAAGG. Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce). GIDA. Haziran 2013;38(3):127-133.
Chicago Agunbiade, Foluso O., ve Charles B. Adeosun And Gbenga G. Daramola. “Cordia Sebestena Tohumunun Ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri Ve Potansiyel Değeri (İngilizce)”. Gıda 38, sy. 3 (Haziran 2013): 127-33.
EndNote Agunbiade FO, Daramola CBAAGG (01 Haziran 2013) Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce). Gıda 38 3 127–133.
IEEE F. O. . Agunbiade ve C. B. A. A. G. G. . Daramola, “Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce)”, GIDA, c. 38, sy. 3, ss. 127–133, 2013.
ISNAD Agunbiade, Foluso O. - Daramola, Charles B. Adeosun And Gbenga G. “Cordia Sebestena Tohumunun Ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri Ve Potansiyel Değeri (İngilizce)”. Gıda 38/3 (Haziran 2013), 127-133.
JAMA Agunbiade FO, Daramola CBAAGG. Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce). GIDA. 2013;38:127–133.
MLA Agunbiade, Foluso O. ve Charles B. Adeosun And Gbenga G. Daramola. “Cordia Sebestena Tohumunun Ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri Ve Potansiyel Değeri (İngilizce)”. Gıda, c. 38, sy. 3, 2013, ss. 127-33.
Vancouver Agunbiade FO, Daramola CBAAGG. Cordia Sebestena Tohumunun ve Tohum Yağının Besinsel Özellikleri ve Potansiyel Değeri (İngilizce). GIDA. 2013;38(3):127-33.

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/