BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Formation of Mycoflora and Aflatoxin in Hazelnuts (Turkish with English Abstract)

Yıl 2002, Cilt: 27 Sayı: 4, - , 01.08.2002

Öz

This study was carried out to determine the presence of aflatoxin of samples plums hazelnut which is grown the vicinity of Giresun and have commercial value and to determine the fungal flora 30 different samples of hull from Giresun and its environment were taken. On the 30 hazelnut samples that has been used in research has been done analysis of aflatoxin and has been tried to determine fungus infection, moisture and ash contents. At the result of research aflatoksin was found none of 30 hazelnut samples which have been analysed. In general between 54% and 100% (average 85, 93) fungal infection has been determined on the research samples. Fungi belong to genus of Aspergillus and Penicillium and known as store fungi have been isolated from all of samples and fungus of Aspergillus flavus has been found on 9 samples. Separately, high level of Mucor and Rhizopus infection are found. Hazelnuts have been stored high level of fungal infection a storage. The result is very pleasing that aflatoxin hasn't been found on hazelnut samples. But high level of Aspergillus infection is not acceptable situation. 

Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması

Yıl 2002, Cilt: 27 Sayı: 4, - , 01.08.2002

Öz

Bu çalışmada Giresun yöresinde yetiştirilen ticari öneme sahip tombul fındık örneklerinde aflatoksin varlığı ve küf florası araştırılmıştır. Bunlara bağlı olarak rutubet ve kül miktarı da belirlenmiştir. Giresun merkez ve ilçelerine ait 30 farklı örnek, iç fındık şeklinde alınmıştır. Çalışmada kullanılan 30 fındık örneğinin hiçbirinde tespit edilebilir seviyede aflatoksin belirlenmemiştir. Araştırma örneklerinde genel olarak %54-100 oranında fungal enfeksiyon görülmüş ve ortalama %85.93 olarak saptanmıştır. Tüm örneklerden depo fungusu olarak bilinen Aspergillus ve Penicillium cinsi küf izole edilirken, 9 örnekte Aspergillus flavus grubu küf bulunmuştur. Bunların toksijenitesi belirlenmemiştir. Ayrıca, Mucorales ve Rhizopus cinsi enfeksiyon oranı da yüksek bulunmuştur. Depolanmış fındıklarda küf oranının yüksek olması depolama şartlarının uygun olmadığını göstermektedir. Fındık örneklerinde aflatoksin saptanmaması memnun edici bir sonuçtur. Ancak, Aspergillus grubu küf enfeksiyonunun yüksek olması istenmeyen bir özelliktir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Cavidan Demir Bu kişi benim

Osman Simsek Bu kişi benim

Hasan Hamzaçebi Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 27 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Demir, C. ., Simsek, O. ., & Hamzaçebi, H. . (2002). Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması. Gıda, 27(4).
AMA Demir C, Simsek O, Hamzaçebi H. Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması. GIDA. Ağustos 2002;27(4).
Chicago Demir, Cavidan, Osman Simsek, ve Hasan Hamzaçebi. “Fındıkta Küf Florası Ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması”. Gıda 27, sy. 4 (Ağustos 2002).
EndNote Demir C, Simsek O, Hamzaçebi H (01 Ağustos 2002) Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması. Gıda 27 4
IEEE C. . Demir, O. . Simsek, ve H. . Hamzaçebi, “Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması”, GIDA, c. 27, sy. 4, 2002.
ISNAD Demir, Cavidan vd. “Fındıkta Küf Florası Ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması”. Gıda 27/4 (Ağustos 2002).
JAMA Demir C, Simsek O, Hamzaçebi H. Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması. GIDA. 2002;27.
MLA Demir, Cavidan vd. “Fındıkta Küf Florası Ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması”. Gıda, c. 27, sy. 4, 2002.
Vancouver Demir C, Simsek O, Hamzaçebi H. Fındıkta Küf Florası ve Aflatoksin Oluşumunun Araştırılması. GIDA. 2002;27(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/