Pickle is a kind of food which has a special place on Turkish diet and it is generally regarded as a seasoning. Among the quality attributes of food, sensory properties are important from consumer acceptability point of view. in the present study, the sensory of quality of cucumber pickles obtained from market are evaluated by using scoring test for color, texture, flavor and overall impression. According to the results of statistical analysis, no significant difference (P<0.05) was found between the flavour of pickle samples. The results have also shown that the most important sensory characteristic which affected the overall sensory quality of pickles was texture.
Turşu Türk sofrasında özel bir yeri olan ve daha çok bir çeşni olarak tüketilen bir gıdadır. Turşunun kalite karakteristikleri içinde duyusal kalite tüketici açısından önem taşır. Bu çalışmada piyasadan temin edilen hıyar turşuları renk, doku, lezzet ve tüm izlenim açısından puanlama testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda örnekler arasında lezzet açısından fark olmadığı tüketici tercih edilebilirliğinde en önemli duyusal kalite kriterinin doku özelliği olduğu saptanmıştır (P<0.05)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2002 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2002 Cilt: 27 Sayı: 4 |