Bu çalışmada değişik dozda azotlu gübre uygulamasının buğdayın tiamin, riboflavin, protein ve kül miktarlarına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla azotlu gübre, dekara 0.3, 6.9 ve 12 kg azot hesabıyla Amonyum Nitrat olarak tamamı ekim sırasında uygulanmıştır. İstatistiksel analiz sonuçlarına göre; buğdayın protein, kül ve tiamin miktarı üzerine azot uygulamasının etkisi %1 seviyesinde önemli bulunmuştur. Azotlu gübre uygulaması buğdayın protein miktarını artırmış, kül miktarını azaltmıştır. Azotlu gübre uygulaması buğdayın tiamin ve riboflavin miktarını da etkilemiş ve özellikle tiamin miktarını önemli düzeyde artırmıştır. Buğdayın protein miktarı ile tiamin miktarı arasında önemli ve pozitif yönde %1 düzeyinde korelasyonlar saptanmıştır. Kül miktarı ile tiamin miktarı arasında da pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur.
In this study, the effect of a nitrogenous fertilizer applied at various doses on the thiamine, riboflavin, protein and ash content of wheat were investigated. For this purpose, ammonium nitrate was applied of the level of 0.3-6.9 and 12 kg nitrogen Per decare during sowing. According to the statistical analyses; effect of nitrogen application on the protein, ash and thiamine content of wheat were found significant as 1%. The application of nitrogenous fertilizer increased protein content of wheat, decreased ash content. The application of nitrogenous fertilizer also contributed to the thiamine and riboflavin content of wheat significantly increased the thiamine content. The study results released that; - There is highly significant positive correlation as 1% between the protein content and thiamine content of wheat. - There is a positive correlation between ash content and thiamine content of wheat.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 3 |