This study was carried out with using two different potatoes varieties (Escort and Plants) and two yeast strains (S. cerevisiae Rasse XII, S. cerevisiae Narince-3) in order to determine the possibilities of using potatoes as a raw material for ethanol production in Turkey. Turing this study, in the liquefaction phase Permamyl 60 L and in the saccharification phase AMG 200 L were used as enzymes. After fermentation, samples were distilled and separated to three parts as head, medium and tail samples by fractioned distillator. The composition of samples were analysed by gas chromatography. According to the results, methanol levels of samples were found between 5.20-60.55 mg/100 ml, the levels of n-Propanol, i-Butanol, n-Butanol, i-Amyl alcohol were found between 140.09-247.13, 36.33-120.08, 3.56-9.71, 58.62-293.50 mg/100 ml respectively. Maximum ethanol yield were obtained as 66.90% (v/v) (96.30% of theoretical yield) by using S. cerevisiae Narince-3 and Escort potatoes variety which contains high starch level.
Bu araştırmada, patatesin ülkemizde ispirto hammaddesi olarak kullanılabilme durumunu belirlemek amacıyla “Escort” ve “Planta” patates çeşitleri ve “S. cerevisiae Rasse XII”’le “S. cerevisiae Narince-3” mayaları kullanılarak ispirto üretimi gerçekleştirilmiştir. Denemeler sırasında nişastanın sıvılaştırılması ve şekerlendirilmesi aşamasında termostabil enzim preparatları kullanılmıştır. Elde olunan ham ispirto örnekleri fraksiyona damıtma yapılarak baş, orta ve son ürün şeklinde ayrılmış, gaz kromatografisi ile yapılan tayinler sonucunda %100 alkol üzerinden 5.20-60.55 mg/100 ml metanol saptanmış, yüksek alkollerden n-propanol 140.09-247.13 mg/100 ml, i-butanol 36.33-120.08 mg/100 mg/100 ml, n-butanol 3.56-9.71 mg/100 ml, i-amilalkol ise 58.62-293.50 mg/100 ml arasında bulunmuştur. En yüksek alkol verimi, nişasta içeriği diğerine oranla daha yüksek olan “Escort2 patates çeşidi ile “Narince-3” mayasının bir arada kullanıldığı fermentasyon sonucunda %66.9 düzeyinde (teorik verimin %96.3’ü) gerçekleşmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 1992 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 3 |