BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Determination of Physical and Chemical Properties of Crude Sunflower Oils and Soybean Oils Imported to Tekirdağ Harbour (Turkish with English Abstract)

Yıl 1992, Cilt: 17 Sayı: 3, - , 01.06.1992

Öz

In this study, crude sunflower and soybean oils imported from five different country were analysed. The results of physical and chemical analyses of the oil samples showed that average refractive index of sunflower oils is 1.4776, specific gravity 0.92; iodine number 117, saponification value 191, free fatty acid 1.11%. On the other hand, the soybean oils; average refractive index is 1.4772, specific gravity 0.928, iodine number 126, saponification value 193, free fatty acid 1.00%. Gas chromatographic analyses of the sun flower samples showed that the fatty acids compositions were consisted of 0.046% myristic acid, 6.93% palmitic acid, trace palmitoleic acid, 4.46% stearic acid, 26.13% oleic acid, 62.08% linoleic acid, 0.34% arachidic acid. The soybean oil samples showed that the average fatty acid composition were consisted of 0.11% myristic acid, 11.54% palmitic acid, trace palmitoleic acid, 3.81% stearic acid, 22.07% oleic acid, 55.2% linoleic acid, 7.10% linolenic acid. The results were in accordance with other researcher’s data.   

Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar

Yıl 1992, Cilt: 17 Sayı: 3, - , 01.06.1992

Öz

Bu araştırmada 5 değişik ülkeden ithali yapılan ham Ayçiçeği ve Soya yağları analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ham ayçiçeği yağının ortalama kırılma indisi 1.4776, özgül ağırlık 0.921, iyot sayısı 117, sabunlaşma sayısı 191, % serbest yağ asitleri 1.11 olarak bulunmuştur. Soya yağının ise ortalama kırılma indisi 1.4772, özgül ağırlık 0.928, iyot sayısı 126, sabunlaşma sayısı 193, % serbest yağ asitleri 1.00 olarak bulunmuştur. Yağların yağ asitleri kompozisyonu gaz kromatografisi ile belirlenmiştir. Ayçiçeği yağı örneklerinde % olarak ortalama miristik asit 0.046; palmitik asit 6.93; palmitoleik asit eser; stearik asit 4.46; oleik asit 26.13; linoleik asit 62.08; asidik asit 0.34 olarak bulunmuştur. Soya yağı örneklerinde ise % olarak ortalama miristik asit 0.11, palmitik asit 11.54; palmitoleik asit eser, stearik asit 3.81; oleik asit 22.07; linoleik asit 55.2; linolenik asit 7.10 olarak bulunmuştur. İncelenen örneklerde herhangi olumsuz bir etkiye rastlanmamıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Alpaslan Bu kişi benim

Mehmet Demirci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1992
Yayımlandığı Sayı Yıl 1992 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Alpaslan, M. ., & Demirci, M. . (1992). Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Gıda, 17(3).
AMA Alpaslan M, Demirci M. Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. GIDA. Haziran 1992;17(3).
Chicago Alpaslan, Mehmet, ve Mehmet Demirci. “Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği Ve Soya Yağlarının Fiziksel Ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar”. Gıda 17, sy. 3 (Haziran 1992).
EndNote Alpaslan M, Demirci M (01 Haziran 1992) Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Gıda 17 3
IEEE M. . Alpaslan ve M. . Demirci, “Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar”, GIDA, c. 17, sy. 3, 1992.
ISNAD Alpaslan, Mehmet - Demirci, Mehmet. “Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği Ve Soya Yağlarının Fiziksel Ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar”. Gıda 17/3 (Haziran 1992).
JAMA Alpaslan M, Demirci M. Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. GIDA. 1992;17.
MLA Alpaslan, Mehmet ve Mehmet Demirci. “Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği Ve Soya Yağlarının Fiziksel Ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar”. Gıda, c. 17, sy. 3, 1992.
Vancouver Alpaslan M, Demirci M. Tekirdağ Limanından Dış Alımla Sağlanan Ham Ayçiçeği ve Soya Yağlarının Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. GIDA. 1992;17(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/