Gıda desteği olarak alınan bazı ürünlerde ve gıdaların zenginleştirilmesinde kullanılmak üzere fonksiyonel özelliği yüksek gıda bileşenlerinin eldesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Serbest radikal yakalama gibi biyolojik aktiviteye sahip olan ve doğal renk maddesi olmaları ile bilinen; kanser, kalp rahatsızlıkları riskini azaltma gibi özellikleri ile çok değerli olan karotenoitlerin ekstraksiyonu üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Gıda endüstrisinde; mikrobiyel inaktivasyon, enzim inaktivasyonu, canlı hücrelerin uyarılması, köpük kırma, kesme, kristalizasyon gibi işlemlerde başarıyla kullanılmakta olan ultrases tekniğinin, birçok çalışmada geleneksel ekstraksiyon yöntemine alternatif olarak fenolik bileşiklerin, kırmızı ve sarı pigmentlerin, soya fasulyesinden yağ ve proteinlerin ekstraksiyonunda kullanımının da mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmada ise ß-karoten, lutein, likopen gibi karotenlerin ekstraksiyonunda ultrases teknolojisinden yararlanılmış olan çalışmaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalar, ultrases destekli extraksiyonun gıda bileşenleri ekstraksiyonunda, verimli bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca ultrases destekli ekstraksiyonla yağ, protein gibi maddelerin ekstraksiyonunda çalışmalar bulunmasına karşın, karotenoitler gibi renk maddelerinin ekstraksiyonunda yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır.
Gıda desteği olarak alınan bazı ürünlerde ve gıdaların zenginleştirilmesinde kullanılmak üzere fonksiyonel özelliği yüksek gıda bileşenlerinin eldesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Serbest radikal yakalama gibi biyolojik aktiviteye sahip olan ve doğal renk maddesi olmaları ile bilinen; kanser, kalp rahatsızlıkları riskini azaltma gibi özellikleri ile çok değerli olan karotenoitlerin ekstraksiyonu üzerine birçok çalışma yapılmıştır. Gıda endüstrisinde; mikrobiyel inaktivasyon, enzim inaktivasyonu, canlı hücrelerin uyarılması, köpük kırma, kesme, kristalizasyon gibi işlemlerde başarıyla kullanılmakta olan ultrases tekniğinin, birçok çalışmada geleneksel ekstraksiyon yöntemine alternatif olarak fenolik bileşiklerin, kırmızı ve sarı pigmentlerin, soya fasulyesinden yağ ve proteinlerin ekstraksiyonunda kullanımının da mümkün olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmada ise ß-karoten, lutein, likopen gibi karotenlerin ekstraksiyonunda ultrases teknolojisinden yararlanılmış olan çalışmaların incelenmesi amaçlanmaktadır. Yapılan araştırmalar, ultrases destekli extraksiyonun gıda bileşenleri ekstraksiyonunda, verimli bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca ultrases destekli ekstraksiyonla yağ, protein gibi maddelerin ekstraksiyonunda çalışmalar bulunmasına karşın, karotenoitler gibi renk maddelerinin ekstraksiyonunda yeterli sayıda çalışma bulunmamaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 38 Sayı: 4 |