The main idea of our nutritional portal is currently based on health and trust. In order to maintain these, food industry has been closely following popular, scientific, technological and engineering innovations, and therefore, giving impetus to their R&D efforts. As a result of these efforts, functional food concept recently showed a substantional development. Considering the economic size of this concept, it represents a multi-billion-dollar budget. Basically, the message given by the term "functional" is based on the existence of health and metabolic benefits. This means that functional food market involves probiotics, prebiotics, synbiotics, nutraceutics and those serve the purposes mentioned. However, there is a need to clarify a point within the related scientific field. Which term is more appropriate? Functional foods or functional components, or both of them? In what extent is it appropriate to identify a food presented to consumers as "functional food" if it includes components affecting human health adversely? In this article, the issue is discussed thoroughly with examples for clarification.
Günümüz beslenme portalının ana teması sağlık ve güven üzerine kuruludur. Bunu sağlamak için gıda endüstrisi; güncel, bilimsel, teknolojik ve mühendislik yenilikleri yakından takip etmekte, bu amaç doğrultusunda Ar-Ge çalışmalarına hız vermektedir. Fonksiyonel gıda anlayışı bu çalışmaların bir sonucu olup, son yıllara damgasını vuracak baş döndürücü gelişme sağlamıştır. Konunun ekonomik boyutuna bakıldığında, milyarlarca dolarlık bir bütçenin bu yeni beslenme tarzını temsil ettiği görülmektedir. Temelde "fonksiyonel" kavramının verdiği mesaj, genel bir bakışla sağlık ve metabolizmal yararların bulunurluğu üzerine dayalıdır. Yani fonksiyonel çarşı; probiyotikleri, prebiyotikleri, sinbiyotikleri, nutrasötikleri ve amaca hizmet eden tüm kavramları bünyesinde barındırmaktadır. Ancak bir hususun bilim topluluğu nezdinde açıklığa kavuşturulmasında yarar vardır. "Fonksiyonel gıda" veya "fonksiyonel bileşen" ya da her ikisi. Hangi terim ya da tanımlama daha doğrudur? Fonksiyonel gıda olarak takdim edilen kimi gıdaların bünyesinde insan sağlığı için zararlı herhangi bir bileşenin bulunması, onun bu kavramla anılmasını ne derece olağan kılar. Çalışmada bu hususlar irdelenmiş, kimi örneklemelerle konu aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 39 Sayı: 1 |