Quality concept is becoming an important factor for meat industry in our country. Several techniques have been used to determine the quality of meat and meat products for many years. Although traditional methods play an important role for determination of meat quality, mechanical methods such as ultrasound, spectroscopic methods such as nuclear magnetic resonance (NMR) and near-infrared spectroscopy (NIR), and several new molecular biological and immunological techniques have been applied alternatively. These methods can either measure meat component properties directly, or calculate them indirectly by using obvious correlations between one or several measurements and meat component properties. In this article, these new techniques and their applications were reviewed.
Ülkemizde kalite kavramı et sanayisi açısından gittikçe önem kazanmaya başlayan bir faktör durumundadır. Et ve et ürünlerinde kalitenin belirlenmesi amacıyla yıllardır birçok teknik kullanılmaktadır. Et kalitesinin belirlenmesinde her ne kadar geleneksel yöntemler önemli bir rol oynasa da son zamanlarda geleneksel kalite belirleme tekniklerine alternatif olarak ultrason gibi mekanik sistemler, nükleer manyetik rezonans (NMR), yakın kızılötesi spektroskopisi (NIR) gibi spektroskopik teknikler ve daha pek çok yeni moleküler biyolojik ve immünolojik teknikler de kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntemler etin bileşen özelliklerini doğrudan ölçebilmekle birlikte bir ya da birden çok ölçüm ve et bileşenleri arasındaki çeşitli korelasyonlar kullanılarak dolaylı olarak da ölçüm sağlanabilmektedir. Bu derlemede et kalitesini belirlemede kullanılan yeni teknikler ve kullanım alanları irdelenmeye çalışılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 39 Sayı: 4 |