BibTex RIS Kaynak Göster

Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı

Yıl 1993, Cilt: 18 Sayı: 2, - , 01.04.1993

Öz

Ksilitol, tatlılık değeri sakkaroz ile yaklaşık olarak aynı olan kristal halde bir maddedir. Ksilitol diş çürümelerine neden olmadığı gibi gelecekte şekerin yerine alabilecektir. Ksilitol doğada ilk defa alg ve mayalardan elde edilmiştir. Ksilitol birçok meyve ve sebzede bulunmakla birlikte miktarı çok düşüktür. Ksilitol, endüstriyel ölçekte yulaf, pamuk tohumu, mısır koçanı ve çeşitli odunsu bitkilerin kimyasal hidrolizi ile elde edilmektedir. Bu proseste ksilan öncelikle D-ksiloza dönüşmekte daha sonra ksilozun hidrojenasyonu ile ksilitol elde edilmektedir. Ksilitol, çiklet, sert şekerleme, jel tipi şekerleme, çikolata, dondurma, yoğurt, reçel, fırıncılık ürünleri ve bazı diyet gıdalarda yaygın şekilde kullanım alanı bulmaktadır.  

Xylitol as a Sugar Alcohol; Properties, Production and its Uses in Foods (Turkish with English Abstract)

Yıl 1993, Cilt: 18 Sayı: 2, - , 01.04.1993

Öz

Xylitol is as crystalline substance with sweetness almost equal to sucrose. Xylitol is extremely promising as a sugar replacement for the preventing of tooth decay. Xylitol was firstly found in algea and yeasts in the nature. Xylitol occurring ubiquitously in a number of fruits and vegetables but in few amounts. Xylitol is industrially manufactured by chemical hydrolysis process of hemicellulose sources i. E. woods, oat, cotton seed or corn cobs. Process converts xylan to D-xylose and hydrogenation of xylose yielded xylitol. Common applications of xylitol include chewing gum, hard candies, jelly type candies, chocolate, ice cream, yoghurt, jams, bakery products and some dietary foods.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nevzat Artık Bu kişi benim

Sedat Velioğlu Bu kişi benim

Bilge Kavalcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1993
Yayımlandığı Sayı Yıl 1993 Cilt: 18 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Artık, N. ., Velioğlu, S. ., & Kavalcı, B. . (1993). Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. Gıda, 18(2).
AMA Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B. Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. GIDA. Nisan 1993;18(2).
Chicago Artık, Nevzat, Sedat Velioğlu, ve Bilge Kavalcı. “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi Ve Gıdalarda Kullanımı”. Gıda 18, sy. 2 (Nisan 1993).
EndNote Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B (01 Nisan 1993) Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. Gıda 18 2
IEEE N. . Artık, S. . Velioğlu, ve B. . Kavalcı, “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı”, GIDA, c. 18, sy. 2, 1993.
ISNAD Artık, Nevzat vd. “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi Ve Gıdalarda Kullanımı”. Gıda 18/2 (Nisan 1993).
JAMA Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B. Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. GIDA. 1993;18.
MLA Artık, Nevzat vd. “Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi Ve Gıdalarda Kullanımı”. Gıda, c. 18, sy. 2, 1993.
Vancouver Artık N, Velioğlu S, Kavalcı B. Şeker Alkollerden Ksilitol; Özellikleri Üretimi ve Gıdalarda Kullanımı. GIDA. 1993;18(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/