BibTex RIS Kaynak Göster

İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri

Yıl 1993, Cilt: 18 Sayı: 4, - , 01.08.1993

Öz

Gıda maddelerinin saklanmasında iyonize radyasyonun kullanımı ile gıda bileşenlerinin radyasyon kimyası önem kazanmıştır. İyonize ışınlarla yüksek kalitede gıda maddesi elde edilmesi radyasyon kimyasına ait prensiplerin bilinmesiyle olur. Bu da gıda ışınlama koşullarının belirlenmesine yardımcı olur. Işınlanmış gıdaların emniyetli kullanımında ışınlama ile indüklenen kimyasal reaksiyonlar oluşan ara ürün ve son ürünlerin bilinmesi önemlidir. Işınlama ile gıdaların bileşenlerinde meydana gelen bazı kimyasal değişmelerle oluşan ürünler, “radyolitik ürünler” olarak adlandırılır. Işınlamanın gıdalarda neden olduğu değişiklikler pek çok faktörlere (radyasyon dozu, gıdaların tipi, paketleme, proses koşulları yani ışınlama sırasındaki ısı, atmosfer, dilusyon oranı pH v.s) bağlı olarak farklılık göstermektedir. Gıda bileşenlerini oluşturan protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro moleküller 10 kGy doza kadar olan radyasyonda nispeten stabil kalırlar. Ancak vitaminler gibi bazı mikro bileşenler ışınlama dahil herhangi bir gıda proses metoduna oldukça duyarlıdırlar.  

İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri

Yıl 1993, Cilt: 18 Sayı: 4, - , 01.08.1993

Öz

Gıda maddelerinin saklanmasında iyonize radyasyonun kullanımı ile gıda bileşenlerinin radyasyon kimyası önem kazanmıştır. İyonize ışınlarla yüksek kalitede gıda maddesi elde edilmesi radyasyon kimyasına ait prensiplerin bilinmesiyle olur. Bu da gıda ışınlama koşullarının belirlenmesine yardımcı olur. Işınlanmış gıdaların emniyetli kullanımında ışınlama ile indüklenen kimyasal reaksiyonlar oluşan ara ürün ve son ürünlerin bilinmesi önemlidir. Işınlama ile gıdaların bileşenlerinde meydana gelen bazı kimyasal değişmelerle oluşan ürünler, “radyolitik ürünler” olarak adlandırılır. Işınlamanın gıdalarda neden olduğu değişiklikler pek çok faktörlere (radyasyon dozu, gıdaların tipi, paketleme, proses koşulları yani ışınlama sırasındaki ısı, atmosfer, dilusyon oranı pH v.s) bağlı olarak farklılık göstermektedir. Gıda bileşenlerini oluşturan protein, karbonhidrat ve yağ gibi makro moleküller 10 kGy doza kadar olan radyasyonda nispeten stabil kalırlar. Ancak vitaminler gibi bazı mikro bileşenler ışınlama dahil herhangi bir gıda proses metoduna oldukça duyarlıdırlar.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hatice Ayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1993
Yayımlandığı Sayı Yıl 1993 Cilt: 18 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ayhan, H. . (1993). İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri. Gıda, 18(4).
AMA Ayhan H. İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri. GIDA. Ağustos 1993;18(4).
Chicago Ayhan, Hatice. “İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri”. Gıda 18, sy. 4 (Ağustos 1993).
EndNote Ayhan H (01 Ağustos 1993) İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri. Gıda 18 4
IEEE H. . Ayhan, “İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri”, GIDA, c. 18, sy. 4, 1993.
ISNAD Ayhan, Hatice. “İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri”. Gıda 18/4 (Ağustos 1993).
JAMA Ayhan H. İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri. GIDA. 1993;18.
MLA Ayhan, Hatice. “İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri”. Gıda, c. 18, sy. 4, 1993.
Vancouver Ayhan H. İyonize Işınların Gıda Bileşenleri Üzerine Etkileri. GIDA. 1993;18(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/