BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Variety and Initial Moisture Content on Color of Roasted Hazelnuts (in English)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 4, - , 01.08.2003

Öz

Effect of variety and initial moisture content on color of hazelnuts after roasting at 130°C for 30 min was studied. The results showed that there was a significant difference between varieties (TOMBUL, PALAZ, ÇAKILDAK, and FOSA) for roasted color attributes. There was, however, no significant difference between roasted color attributes of TOMBUL and PALAZ varieties. Initial moisture content of raw hazelnut significantly affected meal color (ground-state measurements) and inside color (cut-kernel measurements) of roasted hazelnuts but not outside color of the roasted hazelnuts (whole-kernel measurements). Among the 4 varieties, FOSA and ÇAKILDAK varieties were found to be more susceptible to internal browning. At initial moisture content (about 5%), generally used in the hazelnut industry, hazelnuts was susceptible to more internal browning. Pre-dried hazelnuts (2.5% moisture content) obtained lower level of internal browning during hazelnut roasting.  

Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce)

Yıl 2003, Cilt: 28 Sayı: 4, - , 01.08.2003

Öz

Bu çalışmada çeşit farklılığının ve başlangıç nem miktarının 130°C'de 30 dak. kavrulmuş fındıkların rengine etkisi araştırılmıştır. Çeşitler (TOMBUL, PALAZ, ÇAKILDAK ve FOŞA) arasında kavrulmuş fındık renkleri açısından önemli bir fark saptanmışken, çeşitlerden TOMBUL ve PALAZ arasında istatiksel açıdan önemli bir fark tespit edilmemiştir. Başlangıç nem miktarı kavrulmuş fındıkların un-rengini ve iç-rengini önemli ölçüde etkilemişken, dış-renk açısından önemli bir fark bulunmamıştır. Çeşitler arasında FOŞA ve ÇAKILDAK iç kararmasına önemli ölçüde daha fazla maruz kalmışlardır. %5 nemdeki fındıklarda da iç kararması önemli ölçüde daha fazla görülmüşken %2,5 neme kadar ön kurutma işlemi yapılmış fındıklarda iç kararması daha düşük seviyede gerçekleşmiştir.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Özdemir Bu kişi benim

Ayşe Kartal Bu kişi benim

Onur Devres Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 28 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özdemir, M. ., Kartal, A. ., & Devres, O. . (2003). Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce). Gıda, 28(4).
AMA Özdemir M, Kartal A, Devres O. Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce). GIDA. Ağustos 2003;28(4).
Chicago Özdemir, Murat, Ayşe Kartal, ve Onur Devres. “Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit Ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce)”. Gıda 28, sy. 4 (Ağustos 2003).
EndNote Özdemir M, Kartal A, Devres O (01 Ağustos 2003) Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce). Gıda 28 4
IEEE M. . Özdemir, A. . Kartal, ve O. . Devres, “Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce)”, GIDA, c. 28, sy. 4, 2003.
ISNAD Özdemir, Murat vd. “Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit Ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce)”. Gıda 28/4 (Ağustos 2003).
JAMA Özdemir M, Kartal A, Devres O. Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce). GIDA. 2003;28.
MLA Özdemir, Murat vd. “Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit Ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce)”. Gıda, c. 28, sy. 4, 2003.
Vancouver Özdemir M, Kartal A, Devres O. Kavrulmuş Fındık Rengine Çeşit ve Başlangıç Neminin Etkileri (İngilizce). GIDA. 2003;28(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/