The main object of this research was to determine the optimum lactose concentration for ethanol production from whey by using two yeast strains of Kluyveromyces lactis NRRL-Y-1140 and Kluyveromyces lactis H-8583. The optimum lactose concentration was determined by fermenting whey powder solutions with different lactose concentrations (5%, 10%, 15%, 20%) at pH and 30 oC. It was seen that the yeasts mentioned above fermented the whey solution containing 5% lactose, with ethanol yield of 80%, in 100 hours. It has been observed that yeast strains employed in this study could not complete the fermentation of whey solution containing higher than 5% lactose, even in 170 hours.
Bu araştırmada Kluyveromyces lactis NRRL-Y-1140, Kluyveromyces lactis H-8583 suşları kullanılarak, peynir altı suyundan etil alkol üretiminde uygun laktoz konsantrasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Farklı konsantrasyonlarda laktoz içeren (%5, %10, %15, %20) peynir altı suyu çözeltisi pH 4.5’de ve 30 oC’de etil alkole fermente edilerek şeker konsantrasyonunun fermentasyon üzerine etkileri belirlenmiştir. Sözü edilen bu mayalar ile %5 laktoz içeren peynir altı suyunun etil alkole fermentasyonu, %80 teorik verim gerçekleştirilerek, yaklaşık 100 saatte tamamlanmış; daha yüksek konsantrasyonlarda laktoz içeren çözeltilerde 170 saatlik süre sonunda bile fermentasyon tamamlanmamıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 1994 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1994 Cilt: 19 Sayı: 1 |